ANNONS

”Draperad poesi” av Roland Persson.
Foto: Borlänge kommun

Nytt konstverk upplevs på plats eller digitalt

Nu finns ett nytt konstverk i Paradisparken som kan upplevas både på plats och genom en digital konstvandring.

Statens Konstråd och ”Första gången-steget vidare” har möjliggjort för fler kommuner och regioner att komma i gång och ta steget vidare i sitt arbete med offentlig konst.
– Arbetet har dels handlat om att ta fram rutiner för den offentliga konsten, dels genom ett konkret genomförande av två olika offentliga konstprojekt där den första delen av två nu står färdig i Paradisparken, säger Johanna Carlsson vid kulturenheten i Borlänge kommun.

Den konstnärliga gestaltningen består av 13 skulpturer gjutna i aluminium längs gång- och cykelstråket som går mellan Högskolan Dalarna, Maserhallen, Paradisparken och Sportfältet, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
– Konstverket knyter ihop viktiga knutpunkter i Borlänge på ett naturligt sätt och gör att promenadstråket blir både finare och trevligare. Att konsten också kan upplevas utomhus och digitalt är positivt i dessa tider med coronapandemin, säger Maslah Omar (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Paradisparken är också nominerad till Planpriset, som delas ut av Sveriges Arkitekter. Bygget i Paradisparken startade år 2016 och sista etappen blir klar i början av 2021.
Parkens utformning har en tydlig inriktning på hållbarhet ett innehåll som lockar till möten, med allt från sport och lek till odling, insektsparadis, en variation av växter och hållbara material.

Så här beskriver Roland Persson verket:
”Det är ett konstverk av ett antal avgjutna och målade textilier som är draperade i olika former. Inspiration och färgval kommer från platsen med dess invånare i nuet och historien. Här blandas trasmattor, filtar, textil, spets och broderi som uttrycker olika stilar och tidsperioder. Poemen kommer från ett antal poeter boende i området vars texter bitvis är invävda i textilierna. Dynamiken av färg, form och berättande är tänkt att konstnärligt aktivera och binda ihop konststråket i Paradisparken.”

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS