ANNONS

Nytt hyreshus planeras byggas i Skogsbo

– Avesta växer, det är ett stort behov av nya bostäder, säger Håkan Åman som tillsammans med Christer Sammils driver företaget Håppfullt Boende i Dalarna AB.
De ligger i startgroparna för ett nytt bostadsprojekt i Avesta. Företaget har köpt en tomt på Blinkastigen i Skogsbo och byggnadslovet är inlämnat enligt detaljplanens föreskrifter. På den tomten ska ett bostadshus med tio hyreslägenheter uppföras. Lägenheterna är fördelade på fyra stycken treor, fyra stycken tvåor och två stycken ettor. Den totala byggytan är på lite drygt 600 kvadratmeter.

Christer Sammils säger att de är måna om att det ska finnas en lokal förankring när de bygger. Materialet ska komma från ortens leverantörer.
– Det ska vara enkelt om man behöver byta ut något, då ska man kunna vända sig till sin lokala handlare, säger Håkan Åman.
De har valt att bygga sina hus i trä, och husen är platsbyggda på en gjuten platta av cement.

Under vintern har deras företag uppfört en fastighet efter Åsbovägen i Högbo. Ett hus där boendeformen är bostadsrätt och som blir inflyttningsklart 1 februari. Av de sex lägenheterna är i dagsläget fem sålda. Kvar finns en trea på drygt 65 kvadratmeter. Håkan Åman är öppen för att även företag kan köpa lägenheten och använda för sina anställda.
– Det är drygt 30 år sedan det senast byggdes bostadsrätter i Avesta, säger Christer Sammils.

De ser därför att det finns en målgrupp som är intresserade av att köpa en nybyggd bostadsrätt. Även om insatsen kan uppfattas som hög i Avestamått mätt menar de båda på att den sammanlagda boendekostnaden ska stanna på runt 5 000 kronor om man lånar runt 85 procent av insatsen och att det kan finnas värdestegringar på de få bostadsrätter som finns.

Vid en snabb husesyn visar det sig att det är ljusa och luftiga lägenheter som byggts. Håkan Åman visar att varje lägenhet har sin egen tvättmaskin och torktumlare.
Förutom dessa två bostadsprojekt håller Christer Sammils och Håkan Åman även på att förbereda bygglovsansökningar för att köra i gångytterligare ett som är ett bygge på Engelbrektsgatan i Avesta. Här planerar de att bygga fem hyreslägenheter.

De har träffat avtal med Gruvstadens förvaltning AB som ska sköta förvaltningen och uthyrningen av hyresfastigheterna.
I Högbo har de satsat på bergvärme, på Blinkastigen blir det fjärrvärme som får värma lägenheterna.
Christer Sammils säger att de är på jakt efter fler attraktiva tomter som de kan bebygga.
– Vi vill följa Avestas ideologi att fylla ut de lucktomter som finns och därmed göra en förtätning, säger han.

Båda är nöjda med den dialog som förs med Avesta kommun.
– Vi gläds över möjligheterna att få bygga bostäder om tomter finns, säger Håkan Åman.
– Vi vill göra mer, säger Christer Sammils.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 04 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS