ANNONS

Restaurang- och livsmedelsprogrammet startas till hösten på Karlfeldtgymnasiet i Avesta. “Det gäller att vi utökar, annars väljer ungdomarna bort oss”, säger skolchefen Björn Hansson.
Foto: Pär Sönnert

Nytt gymnasieprogram startas på Karlfeldtgymnasiet

AVESTA Restaurang- och livsmedelsprogrammet startas till hösten på Karlfeldtgymnasiet i Avesta. – Det gäller att vi utökar, annars väljer ungdomarna bort oss, säger skolchefen Björn Hansson.

För att bredda utbudet ytterligare kommer Karlfedtgymnasiet att starta ett nytt program till hösten. Nyheten restaurang- och livsmedelsprogrammet, med inriktning mot kök och servering, kommer att ha tolv platser.

– Det var rektorn Rolf Engman kom med förslaget och vi har beslutat att vi ska starta det här programmet. Vi har en restaurangutbildning inom yrkesintroduktionsprogrammet och kan använda lärare därifrån, säger Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen.– Programmet kommer att ha nära koppling till vår kostenhet. Vi ser en stor fördel med att ha kostchefen Eva Södergård med i ledningsgruppen, säger Björn Hansson.
– Restaurangköket är rustat för utökningen. Det här känns jättekul, säger Eva Södergård.

Mikael Westberg tillägger att det gäller att tillräckligt många ungdomarna söker det nya programmet.
– Det är såklart det som styr i slutändan, annars kan vi inte starta programmet, säger han.

Avestaungdomarna söker sig ogärna till gymnasieskolor i andra kommuner och utökningen är ett sätt att fortsätta den trenden.
– Nästan 90 procent av gymnasieungdomarna i Avesta kommun väljer att gå gymnasiet här i Avesta. Men Karlfeldtgymnasiet är nästan helt fullt så det gäller att vi utökar antalet platser, annars väljer ungdomarna bort oss, säger Björn Hansson.

Förutom det nya programmets nya platser kommer därför det samhällsvetenskapliga programmet att utökas med 15 platser, ekonomiprogrammet med 15 platser, vård-omsorg med fem platser och fordon/transport med sex platser.
– Så totalt sett kommer vi att ha 70 fler elever på Karlfeldtgymnasiet till hösten. Vi märker även av ett ökat intresse från ungdomar från andra kommuner, bland annat Norberg, berättar Mikael Westberg.

– På yrkesprogrammen är beläggningen 101 procent, alltså att vi har fler ungdomar än vad det finns ordinarie platser. Vi har väldigt duktiga pedagoger, det är en av anledningarna till att ungdomarna väljer Karlfeldtgymnasiet, berömmer Björn Hansson.

När startades det ett helt nytt gymnasieprogram i Avesta senast?
– Det måste ha varit ekonomiprogrammet, för omkring sex, sju år sedan. Så det är inte så ofta det händer, säger Björn Hansson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 9, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS