ANNONS

Joyceline Jansdotter, Amorinne Jansdotter, Alice Sjöstrand och Jannica Jansdotter i den nystartade föreningen HDA Dance Center.
Foto: Rebecca Linder

Nytt danscenter öppnar i Hedemora

HEDEMORA. HDA Dance Center öppnar i en lokal på Gussarvsgatan. Centret drivs i föreningsform och de har som mål att bli en mötesplats för barn och unga med fokus på dans, rörelse och yoga.

Det är en stor lokal som tjejerna visar upp. 330 kvadrat för att vara mer exakt. 80 kvadrat blir danssal och i början av veckan när vi var på besök var fortfarande en hel del kvar att göra innan invigningen nu den 30 september.
– Fast det största grovjobbet är gjort. Nu ska golvet målas, dansmattorna läggas ut och 10 meter speglar ska också upp på väggarna, förklarar Jannica Jansdotter.

De vill få till en liten undergroundkänsla och kommer bland annat att sätta upp galler för fönstren. Lite industrikänsla är tanken. Utöver danssal blir det också en reception, en lounge, ett litet gym och framöver också en yogadel.
– Vi startar upp med dansklasserna nu i höst och efter jul är tanken att även utöka med yoga, berättar Jannica Jansdotter.

Anledningen till att de startade upp föreningen är för att de vill utveckla och bredda dansutbudet i Hedemora. Alice Sjöstrand gick estetiska programmet inriktning dans här tidigare och har under de senaste fem åren haft lite anställning som dansledare. De har då främst dansat i Musikskolans lokaler och danssalen där.
– Men det känns som att dansen är lite bortprioriterad och det är svårt att hitta träningstider i andra lokaler, ofta blir tiderna väldigt sena. Vi ser att det finns ett stort intresse för dans här i Hedemora och det vill vi utveckla, framhåller Alice Sjöstrand.

En egen lokal är därför optimalt och det öppnar också upp för en rad andra möjligheter.
– Vi kommer utöver dansklasser för alla från fyra år och uppåt också att satsa på andra aktiviteter som stärker barn och ungas självkänsla. Föreningen har också en värdegrund som bygger på frihet, jämlikhet, feminism och mångfald, framhåller Jannica Jansdotter.

De har också nolltolerans mot mobbning, alkohol och droger och de har redan inlett ett samarbete med projekt Ung livsstil här i Hedemora. Andra aktiviteter som de nämner är självförsvarskurser, discon för låg och mellanstadiet och att platsen ska bli en mötesplats dit man komma och hänga, läsa läxor tillsammans och liknande. Störst fokus är det ändå på dansen och inledningsvis blir de åtta olika kurser för barn från fyra år och upp till vuxna.

Den populäraste dansgenren är street, hiphop och dancehall där Alice Sjöstrand är en stor inspiration för många.
– Vi ser att det är klart populärast bland ungdomarna i dag, Men vi kommer även ha modern dans, barndans, afro, zumba och frigörande dans, berättar Alice Sjöstrand.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 40 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS