ANNONS

Foto: Karin Diffner

Nytt coronautbrott på äldreboende

Nu har coronasmittan spridit sig till tre avdelningar på äldreboendet Fågelsången. Även personal är drabbad. – Det är en ansträngd personalsituation, säger kommunikationschefen Marie Palm.

Som vi berättat tidigare har en avdelning på Fågelsången drabbats av coronasmitta. Tre personer har drabbats där och nu har smittan spritt sig till ytterligare två avdelningar.
– Det är en person på varje avdelnig som vi känner till nu, men det pågår ju testning och smittspårning, säger Marie Palm som är kommunikationschef i Säters kommun.
Även personal på det särskilda boendet har smittats och situationen är ansträngd.
– En smittsituation kräver extra mycket personal eftersom man då inte ska gå emellan avdelningarna.

Hur löser ni det?
– Vi tar in de resurser vi har och håller nu på att inventera vilken övrig personal vi har för att förbereda oss för om det fortsätter så här under jul och nyår.

Vad kan det vara för personal?
– Vi tittar till exempel på dem som håller på att utbilda sig till undersköterskor på Dahlander och bara har en termin kvar. Personer med utbildning som jobbar med något annat är en annan grupp.
Marie Palm betonar att situationen ska lösas med frivilliga krafter och i samråd med facken.
– Man kan också tänka sig att personal utan medicinsk utbildning kan göra olika kringuppgifter, fortsätter hon.

Har någon drabbats på de andra boendena?
– Nej.
Tänker ni ansöka om besöksförbud på Fågelsången?
– Nej, eftersom det skulle drabba alla boenden i kommunen och begränsa individens rättigheter kraftigt.

Kommer ni uppmana folk att inte besöka anhöriga på Fågelsången?
– Det kan vi inte göra. Däremot bör var och en ta ett bra beslut själv. Varje människa har ett ansvar i den här pandemin för att minska smittrisken.

Hur ser det ut på skolor och förskolor?
–Det finns en viss smitta bland personal men inga klusterutbrott. I Gustafs förskoleområde är många just nu hemma med symtom. Men den situationen är hanterbar, säger Marie Palm.
Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten så hade 27 Säterbor konstaterats smittade av covid-19 under vecka 49. Det är nästan dubbelt så många som veckan före då 14 fall konstaterades.
Värsta veckan hittills i Säter var vecka 45 då sammanlagt 32 personer smittades av viruset. Totalt har 257 Säterbor konstaterats smittade under året, men siffrorna släpar efter lite grann.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS