Nytt 400 kilovolts ställverk till Horndal

HORNDAL. Svenska Kraftnät har i sin lågtidsplanering nu kompletterat investeringsplanerna med ett nytt 400 kilovoltsställverk i Horndal som ska vara i drift inom tio år.
Här norr om gamla ställverket ska Svenska Kraftnät bygga det nya 400 kilovoltsställverket.

Nyligen kunde Annonsbladet Dalarna rapportera om Svenska Kraftnäts miljardsatsning för att kraftsäkra Horndal där Google ska bygga serverhallar med reservkraftsanläggningar.

Läs mer om Svenska kraftnäts satsning på Horndal:

Miljardsatsning ska kraftsäkra för Google

Svenska Kraftnät har ett planeringsråd där man fortlöpande uppdaterar hur det svenska kraftnätet ska uppdateras finns en rad nyheter och tidsplaner. I rapporten “förstärkning av snitt 2, Nord-Syd” så finns 400 kilovoltasstationen i Horndal nu med tillsammans med planerna på att bygga 200 mil nya 400 kilovoltsledningar och att 30 stationer ska förnyas under åren 2018-2038.
Det handlar om investeringar på 50 miljarder kronor som på kort sikt ska öka överföringskapaciteten från norra Sverige till Mälardalen på kort sikt med 10 procent, 800 megawatt, och med 45 procent på lång sikt.
I 400 kilovoltsprojektet från Grönviken-Horndal-Västerås i så ska en ny 400/135 kilovoltasstationen byggas i Grönviken där 1000 megawatt vindkraft ansluts från projekt mellan Bollnäs och Ockelbo. 390 miljoner är ställverket Grönviken beräknat att kosta.
De nya 400 kilovolts dubbelledningarna Grönviken-Horndal och Horndal-Västerås ligger i planeringen mellan åren 2020-2030.
2029 ska nya 400/135 kilovoltsställverket i Horndal vara klart.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, v3 Avesta/Norberg

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA Det finns mycket att se fram emot under vintern och våren på Avesta bibliotek. Ja, det finns något för alla åldrar och intressen. – Vi vill ha ett brett program på biblioteket som pas
NORBERG Den snöfattiga vintern innebär att den stora skidhelgen i Norberg ställs in för elfte gången. Beskedet kom på fredagseftermiddagen.
AVESTA Plums! Nya rekordsiffror på Metropoolen i Avesta. Då hyllar kommunalrådet Lars Isacsson personalen. - Mycket bra jobbat.