ANNONS

Ludvika Minicirkus har drillats och inspirerats av cirkusproffset David Hammarberg under tre dagar.
Foto: Privat

Nystart för minicirkusen med inspiration från ett riktigt proffs

LUDVIKA. Efter två års annorlunda föreningsliv gör nu Ludvika Minicirkus en återstart för att inspirera de unga cirkusartisterna. Förra helgen bjöds cirkusartisten David Hammarberg in för att dela med sig av sina erfarenheter. – Målet är att entusiasmera ungdomarna och lära dem att bli ännu bättre artister, säger Håkan Johansson i föreningen.
Ludvika Minicirkus har drillats och inspirerats av cirkusproffset David Hammarberg under tre dagar. Här styr han upp det så kallade staketet.

Ludvika Minicirkus bildades 1984 av de professionella cirkusartisterna Barbro och Ola Nordström. Sedan dess har föreningen lärt åtskilliga barn och ungdomar akrobatik, jonglering och allt som hör cirkuskonsten till.
Minicirkusen har varit plantskola för flera ungdomar som senare fortsatt som professionella cirkusartister. I dag har cirkusen åtta olika grupper med ett 20-tal barn och ungdomar i varje.

Trapets är ett klassiskt cirkusredskap man kan träna i Ludvika minicirkus lokaler. Här är det Natalia Ahlman i aktion.

Föreningen har under åren gjort många uppskattade uppvisningar både i närområdet och ute i världen.
– Till Kina har vi varit vart tredje år och senaste resan var till Serbien, berättar Håkan Johansson som är styrelseledamot i föreningen.
Men när pandemin kom blev det tvärslut på turnéer och uppvisningar.
– Majoriteten av våra medlemmar har kunnat träna ändå, men vi har ju inte fått göra det vi helst vill – visa upp oss för publik.
– Våra yngsta medlemmar har aldrig fått uppträda.
Har ni tappat medlemmar under pandemin?
– I den äldsta gruppen är det tre-fyra som slutat, men det brukar vara ett naturligt tapp i den gruppen när man börjar på högskolan eller flyttar för att gå gymnasium på en annan ort. Men till de yngsta grupperna är det kö.

Trappan heter den här cirkuskonsten som Sofia Monk, Hanna Skogbergs, Isac Zachrisson och Saga Svensson tränar på. I bakgrunden övar Imke Hijstee och Ella Miram.

När nu restriktionerna lättats vill föreningen göra en nystart och började med att bjuda in David Hammarberg som bland annat är känd från Melodifestivalen och Talang.
– Han är en fantastisk och sprudlande människa som kan allt om cirkus.

Detaljer är viktiga inom cirkuskonsten. Här justerar David Hammarberg benställningen på Linnea Andersson.

Under förra helgen drillade David Hammarberg ett 30-tal av de äldsta medlemmarna i Ludvika Minicirkus i allt från cykelkonster till balansnummer. Han lärde ut nya tekniker och trick men slipade också på detaljer i numren som redan finns i cirkusens repertoar.
– Det blev en mycket lyckad tillställning där minicirkusens deltagare hade riktigt kul och lärde sig massor, berättar Håkan Johansson.
Nu planerar föreningen för första gången på länge en intern uppvisning för föräldrarna den 11 december. Några andra föreställningar är inte planerade i dagsläget.

Några ur gruppen Young Stars visar upp sitt nummer Four Dolls för resten av deltagarna.

Fakta/Ludvika Minicirkus
Cirkusen startades 1984 av Barbro och Ola Nordström. De var själva cirkusartister och uppträdde över hela världen. Cirkusen har fostrat många artister i Ludvika och flera har blivit professionella. Ett par exempel är Cecilia Hedlund, som bor och verkar i Tyskland, och Erik Ivarsson, som när han är hemma, ofta ses träna i LMC:s lokaler
Föreningen har 170 medlemmar i åldrarna 5 till 25 år. Ungdomarna är uppdelade i åtta grupper där Ludvika Young Stars är den mest erfarna gruppen och som representerar Ludvika Minicirkus på festivaler och tävlingar runtom i världen.

Fakta/David Hammarberg
David är en professionell cirkusartist boende i Gävle, vars artisteri omfattar ett brett register av allt från jonglering och enhjuling till akrobatik och luftnummer.
Han har världen som arbetsfält men är kanske mest känd för allmänheten i Sverige för sitt öppningsnummer i Melodifestivalen (2014) och sin medverkan i Talang (2020).
Davids uppmärksammades med Gävles kulturpris 2021 för sitt cirkusartisteri.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS