ANNONS

Hans Pernsjö, ordförande i kultur- och fritidsutskottet i Hedemora kommun klipper bandet vid invigningen och förklarar leden till Bensåsen öppnad. Till vänster i bild syns Anja Hedqvist.
Foto: Christophe Achouiantz

Nyrustad vandringsled kan locka fler till populär gruvort

En gammal vandringsled med mycket natur och historia på vägen har rustats upp mellan Garpenberg och byn Bensåsen.

– Det verkar finnas ett stort intresse för den här leden, säger en av initiativtagarna Anja Hedqvist.
Under 2020 har Garpenbergs hembygdsförening arbetat med att rusta den totalt 19 kilometer långa så kallade Bensåsleden.
En gammal led som var igenvuxen och går från Garpenberg till byn Bensåsen, med intilliggande Bensåsgruvan och gruvorten Erkers-fars ort.

Den nygamla leden invigdes nyligen vid Milplatsen intill Garpenbergs gammelgård med en viss anslutning av nyfikna potentiella vandrare.
– Jag tror att det kommer att bli en populär led, för det har den egentligen alltid varit, säger Anja Hedqvist, som är sekreterare i hembygdsföreningen och samordnare i den grupp som har arbetat med projektet.
Hur långt tillbaka ”alltid” sträcker sig är dock inte helt klarlagt.
– Vi har försökt luska i när den gjordes i ordning från början. Men det enda vi kan säga är att det verkar ha varit domänverket som gjorde det för länge sen.

Tydligare är Anja kring det som hänt i nutid.
– Ja vi ha satt upp nya skyltar och markeringar på träden. Och så har vi röjt några sträckor som hade växt igen. Främst är det två personer som har gjort det här. Bengt och Doris Ruth. De har jobbat hela året.
Och vad har då Bengt och Doris har öppnat upp för värld med sitt mödosamma röjningsarbete? Ja, enligt utsago passeras på leden många lämningar efter skogs- och bergsbruk, bland annat flera gruvor.

Till byarna Bensåsen och Högtjärn kom på 1600-talet finska invandrare för att bosätta sig och området brukar därför kallas Södra Dalarnas finnmark.
Anja Hedqvist fullföljer beskrivningen med en egen vandrardetalj.
– Det är mycket skog. Här får du gå ostörd en längre sträcka till skillnad från andra ställen där du går genom bebyggelser.
Men hon vet att inte alla vill gå lika långt genom skogen. Därför har hembygdsföreningen redan börjat röja en kortare led till Erkers-Fars gruvort. Den har fått namnet Konnsjöleden.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS