ANNONS

IOGT-NTO i Borlänge firade rörelsens 140-årsjublieum med gott hembakt fikabröd och kaffe. Även kandelabern putsades inför högtiden. Från vänster Inger Andersson, Astrid Lindgren och Gösta Jansson.
Foto: Veronica Rigtorp

Nykterhetsrörelsen firar 140 år

BORLÄNGE. I Borlänge firades IOGT-NTO rörelsens 140-årsdag med fika i toppmoderna samlingslokal Svanen. Rörelse startade i Göteborg 1879 år.

Borlänge var inte sena att hänga på och redan 1882 bildades Logen 91 J.O Wallin.
Kring 1850-talet var Sverige mycket fattigt och folk levde i stor misär. Många arbetare fick delar av sin lön utbetald i brännvin. Alkoholkonsumtionen var genom taket och svenska folket höll bokstavligen på att supa ihjäl sig. Beräkningar visar att brännvins konsumtion uppgick till omkring 23 liter per person och år om kring 1850.
Baptistpredikanten Olof Bergström var den som bildade logen nummer 1 Klippan i Göteborg och lade grunden för IOGT Sverige. Rörelsen blev snabbt populär och växte i omfattning. Det visar bland annat att landets nykterhetsorganisationer, som tillsammans organiserade cirka sex procent av befolkningen år 1910.
Även i Borlänge fanns givetvis dessa problem och en av ortens ivrare för helnykterhet var Johan Olof Wallin, som därför hedras genom att bär många föreningar/logers namn.
Så tidigt som 1882 bildades Logen 91 J.O Wallin på Hushagen, ganska snart flyttade den över till Sågverkssidan. Samma år bildades också logen 969 J.O Wallins Minne. Några andra som bildades var 970 Fridslägret i Romme 1883, året efter bildades logen 974 Dalälvsrosen i Alsbäck, Logen 1306 Silvberg 1887, Logen 1878 Stålstjärnan med medlemmar mestadels från Hushagen.
I Borlänge fanns som synes många olika nykterhetsföreningar/logen, som med åren har slagits samman och blivit IOGT-NTO.
I Borlänge har föreningen cirka 230 medlemmar 2019.
– Idag jobbar rörelsen för alla former av drogfrihet, vi har bland annat kamratstödsverksamhet, berättar Gösta Jansson, ordförande i 91:an.
IOGT-NTO har hela 13 organisationer under sitt tak, bland annat UNF Ungdomens nykterhetsförbund, Vi Förenade som bland annat tillhandahåller lokalen Svanen.
IOGT-NTO Dalarna har föreningar som bedriver aktiviteter som till exempel föreläsningar, biovisningar och social verksamhet. Distriktet ordnar även större arrangemang och nöjesresor.

FAKTA

IOGT-NTO ( International Organisation of Good Templars-Nationaltemplarorden) är Sveriges största nykterhetsorganisation, bildad 1970 genom sammanslagning av IOGT och NTO. IOGT-NTO är en del av IOGT-NTO-rörelsen och IOGT International. Johnny Mostacero är sedan år 2015 ordförande. Landet är uppdelat i 23 distrikt som har egna expeditioner och ofta även egen personal.
Den är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation och folkrörelse. Rörelsen har cirka 100 000 medlemmar, fördelade på 400 lokalföreningar över hela landet. Verksamheten vilar på nykter grund och går ut på att stärka demokrati och solidaritet.
IOGT-NTOs vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.
Källa: IOGT-NTO.se

I DALARNA finns föreningarna:
Borlänge, Kulturhuset Svanen.
Borlänge, Svensk-Somaliska nykterhetsförening
Falun, Gamla elverket och Lilltorpet.
Hedemora, IOGT-NTO gården i gamla Gussarvskolan.
Leksand, Visir Bio och Sveasalen.
Sundbäck, timmerstuga vid Siljan.
Nyhyttan/Avesta, mötes- och festlokal.
Rättvik, Kungsholms läger- och kursgård.
Älvdalen, Fjällstugan i Lövåsen.
Örängarna, lokal för 100 personer.
Källa: IOGT-NTO.se

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna Borlänge-Gagnef vecka 49

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS