ANNONS

Daniel Dalbjer har en lång och framgångsrik karriär som spelare. Nu axlar han rollen som huvudtränare för friskt satsande IBF Faluns damer. “Min genuina grundkänsla är att vi ska vinna varenda match”, framhåller han och kalibrerar siktet på avancemang till Svenska Superligan.
Foto: Sonny Jonasson

Nye tränaren tar sikte på Superligan

FALUN. IBF Faluns damlag har en ny huvudtränare i Daniel Dalbjer. Den meriterade spelaren sadlar om till coach och målsättningen är klar. Fullt ställ och hem till SSL.

IBF Faluns bolltrollande damer har de två senaste säsongerna lirat i Allsvenskan Östra.
Nu ämnar en stark trupp växla upp och kliva på rejält. Siktet är inställt på återinträde i Svenska Superligan, där man tidigare har imponerande siffror på meritlistan. Tre SM-silver, sju SM-brons – 21 säsonger i rad i innebandyns finrum.

Nye huvudtränaren Daniel Dalbjer har andats innebandy i större delen av sitt liv.
Som spelare har den eldfängde forwarden krigat i färger tillhörande moderklubben Högdalen, gamla storklubben Balrog, Caperio/Täby, ett kortare gästspel i Falun och sedermera Sala Silverstaden. På CV:t återfinns också såväl landslagsspel som SM-guld.
I sistnämnda förening utvecklades sejouren till ett uppdrag som spelande tränare.

Daniel Dalbjer är helt på det klara vilken filosofi han tar med sig till coachbänken i Jalas Arena.
– Jag fick ruggig mersmak av tiden i Sala, berättar han.
– Min genuina grundkänsla är att vi ska vinna varenda match. Vi ska gå upp. I min bok är vinnarmentalitet något man har med sig i tänket, och det är en bra egenskap.

Den offensiva hållningen är väl synkroniserad och förankrad i klubbens och lagets gemensamma målsättning att ånyo ta de rosasvarta matchdräkterna tillbaka till Svenska Superligan.

Med tiden har tränaren emellertid även tillskansat sig nya dimensioner i sportens strategiska manöverpanel.
– Genom åren har jag sökt mig nedåt i planen och utvecklat det defensiva sinnet lite mer.
– På så här pass hög nivå i innebandy blir man direkt synad för sina svagheter av motståndarna, så vi kommer att bygga starkt och tryggt bakåt för att sedan vidareutveckla en redan vass offensiv, förklarar Dalbjer den grundläggande taktiska ritningen.

I samspel med assisterande tränaren Henrik Rullander (tidigare huvudtränare) förfogar Daniel Dalbjer över en ung, fokuserad och ytterst träningsvillig grupp.
Spelarna begår de facto redan nu fem träningspass i veckan. Pass som följer samma upplägg som herrlagets dito.
– De kör verkligen stenhårt och visar grym inställning, berömmer tränaren.
Man har därtill fått behålla flera nyckelspelare.

Bland nyförvärven märks bland annat bollsäkra backen tillika norska landslagsspelaren Tone Einstulen, närmast från Kais Mora i högsta serien. Från Kais Mora har också starkt spelarmaterial i form av Nathalie Engström och Alva Nordmark anslutit IBF Falun.
Daniel Dalbjer förespråkar kollektivt hårt jobb och långsiktig kvalitet.

– Målet är som sagt att gå upp, men inte bara gå upp och vända. Vi ska se till att komma väl förberedda, fastslår han.
– Vad gäller de andra lagen i serien så går jag in tämligen förutsättningslöst men räknar med att det blir ett getingbo. Fokus ligger på vårt eget lagbygge, och framöver kommer träningsmatcherna visa var vi står. Vi vet vad vi kan och vi vet som krävs.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 25 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS