ANNONS

Per Henriksson Lerström ny kyrkoherde i Stora Tuna och Torsångs pastorat. När han bestämde sig för att bli präst kände han att det var rätt beslut.
Foto: Veronica Rigtorp

Nye kyrkoherde kände kallet

BORLÄNGE. Per Henriksson Lerström skulle inte bli präst. Han tänkte bara läsa en termin teologi utan några jobbtankar.

Per Henriksson Lerström tänkte inte bli präst. Han var redan socionom med bra tjänst som chef för kriminalvårdens frivård i Dalarna, ett jobb han trivdes med. Han skulle bara läsa en termin på distans. Men livet ville annorlunda och efter en del turer prästvigdes han för fem år sedan. Den 26 mars tillträder han tjänsten som kyrkoherde för Stora Tuna och Torsångs pastorat.

Per Henriksson Lerström är född och uppvuxen i Ludvika. När det var dags för högre studier flyttade Per till Örebro där han läste till socionom och jobbade några år. Han har sedan jobbat som socionom med olika befattningar fram till 2012.
– Jag jobbade på socialtjänsten som socialsekreterare, som fältassistent, inom kriminalvårdens frivård och som chef inom densamma.
– Jag har alltid haft ett intresse för samhällsfrågor, för det sociala och för de existentiella frågorna. I min profession som socionom kom livsfrågorna naturligt upp när människor var i svåra livssituationer.

Intresset för samhällsvetenskap och teologi bidrog till att Per bestämde sig för att läsa in teologie kandidatexamen vid Uppsala universitet på distans, parallellt med sitt heltidsjobb och sin familj. Det tog lite längre tid bara.
Folk frågade om han skulle bli präst, men det hade han inte tänkt. Han var bara så intresserad av det sociala arbetet och sociologi, något han redan fick via sitt jobb. Under tiden han läste växte sig tanken starkare om yrkesbyte.
– Som präst fick det sociala arbetet ett snäpp till, djupare, säger han eftertänksamt.

Många frågade hur han fick tid till studier och jobb samtidigt.
– Jag såg inte på TV och åkte inte till Thailand, säger han glatt.
Vid ett tillfälle lade han också ner pluggandet, men det gav så mycket att han snart var tillbaka i sina studier.
– Jag bestämde mig för att om jag klarade grekiskan skulle jag ringa Västerås stift och ansöka om att få bli antagen.

Efter uttagningsförfarandet blev han antagen som prästkandidat för Västerås stift. Per började på Pastoralinstitutet med heltidsstudier i ett år. Den 27 januari 2013, på sin födelsedag, prästvigdes han.
Under utbildningen gjorde han praktik i Borlänge, och efter prästvigningen blev det Borlänge igen, som pastorsadjunkt, den obligatorisk introduktionsanställning via stiftet under första året som präst.

Efter ett och halvt år i Svärdsjö och Enviken kom Per åter till Borlänge, då som enhetsansvarig för ungdomsenheten och som präst.
Jobbet är framför allt ett kall. Samtidigt också lockande och utmanande där Per jobbar med bredden, från ung till gammal och alla skeden däremellan.
– Jag har stor nytta av min bakgrund som socionom i mitt jobb som präst.

Sin bakgrund och erfarenhet av chefsarbete får han också nytta av i jobbet som kyrkoherde i Stora Tuna och Torsångs pastorat, med en stor stab anställda att leda.
Som präst och kyrkoherde består jobbet av så mycket mer än begravningar, dop och vigslar. Långa dagar och ofta långa arbetsskift. Den nya tjänsten som kyrkoherde innebär även att han alltid ska vara anträffbar.

Per Henriksson Lerström är gift och har två utflugna barn och så lilla blandrashunden Dolly. Bor i Falun men håller precis på att flytta in i prästgården i Buskåker. Intressen är hem och familj, att läsa och följa med i samhällsdebatten, men också jobbet.
– Jag har mitt intresse som jobb, fastslår han.

Med jobbet som intresse är det lätt att alltid arbeta, men Per är klok och lägger in tid för återhämtning. Som ett led i återhämtningen är en tur med den för några år sedan införskaffade lilla husvagnen ett välkommet avbrott i ett intensivt liv.
– Jag gillar det lite oväntade. Inte som fallskärmshoppning, men som när vi köpte en liten husvagn, det var lite förvånande och oväntat, berättar han och ser förvånad ut även när han berättar om händelsen.

Som kyrkoherde hoppas han få medverka till det nya inom kyrkan. Som de framtida planerna och diskussionerna om tilltänkta byggnationer på tomten där nuvarande Humlan ligger.
– Att få vara med och skapa en modernare byggnad som bland annat blir mer lättillgänglig, utan trappor och med fler arbetsrum, avslutar Per och tittar ut över kyrkorummet i Hagakyrkan.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) v 10 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS