ANNONS

På fritiden spelar han gitarr i ett jazzpopkollektiv och följer favoritlaget Manchester United. Möt Christian Foster, Norbergs nye kommunchef. “Norbergsborna är stolta över sin bygd”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Nye kommunchefen om Norbergs utmaningar och möjligheter

NORBERG z Han har fikat på Elsas “som alla andra” och hoppas kunna se på kommunen med nya ögon, då han kommer utifrån. Möt Christian Foster, Norbergs nye kommunchef.

Den 28 maj gjorde Christian Foster sin första arbetsdag som ny kommunchef i Norberg.
– Det kanske är ett konstigt datum men min företrädare Hannu Högberg slutade den 27 maj och då blev det naturligt att vi överlappade varandra. Kommunallagen är väldigt tydlig med att det alltid måste finnas en kommunchef i en kommun, liksom en ordförande för kommunstyrelsen och för kommunfullmäktige, säger Christian Foster.

Det blev något av en rivstart för honom, dels med tanke på den rådande coronapandemin.
– Jag kom in i ett svårt läge, både med coronan, det tidigare stormandet inom sociala sektorn och så incidenten med den anställde på Centralskolan, som skickade bilder på sig själv i kalsonger till elever. Men det är bra med en rivstart, jag älskar när det är mycket att göra. Det gav mig en möjlighet att lära känna många människor på kort tid. Man lär sig mycket av att se hur människor agerar i trängda situationer, säger Christian Foster.

Hann du med någon semester?
– Ja, det blev 2,5 veckor. Dock med jour. Det brukar alltid finnas någon som kan ta över, men i år blev det jour under semestern. Det är viktigt att någon alltid är nåbar, om det skulle uppstå en kris.

Går det att koppla av på semestern när man har jour?
– Det ingår i uppdraget och är en förutsättning när man går in i detta. Jag var med om det vid terrorattacken på Drottninggatan 2017. Jag hade precis tagit helg och fått besök av några vänner och hade tänt grillen. Sedan ringde telefonen och då var det bara att avbryta festligheterna. Jag jobbade då som förbundsdirektör i Norrtälje kommun, med ansvar för bland annat sjukvården.

Efter tiden i Norrtälje jobbade han som konsult, vilket han inte riktigt trivdes med. I stället blev han intresserad av tjänster som kommunchef.
– Sedan fick jag ett tips av en vän om att Norberg sökte en ny kommunchef. Jag läste på lite och tog sedan kontakt med kommunen. Vi hade en del samtal under våren. Generellt sett är det spännande för en kommun att anställa en ny kommunchef. Vill man ha en liknande som den tidigare, eller vill man ha en helt annan person? Jag är glad över att vi kunde hitta varandra.

Han betonar det ack så viktiga lagarbetet, för att få en bra verksamhet.
– Även om jag är den högste tjänstemannen i kommunen så leder man en kommun tillsammans. Det är ett lagarbete. Jag är ingen expert på exempelvis bygglov, men jag har oerhört kompetenta människor runt omkring mig som har full koll på detta.

Vad ser du för utmaningar och möjligheter för Norbergs kommun de kommande åren?
– Vi har mycket att lära av varandra inom kommunen. Det är viktigt för en liten kommun att vara bra på att samarbeta, både inom kommunen och med andra kommuner. Det krävs mycket arbete för att det ska bli bra för Norbergsborna. Vi måste stötta och hjälpa Norbergsborna så att de kan leva sina liv så bra som möjligt. Det är en utmaning att leda en organisation på 600 personer att dra åt samma håll, men jag gillar utmaningar.

På sikt ser han stor utvecklingspotential i kommunens näringsliv.
– Det finns många fåmansföretag i kommunen som vi måste bli ännu bättre på att stötta. Sedan finns det utvecklingspotential i skolan. Många är missnöjda med de skolresultat som kommunen visar upp. Det ska vi vända på.

Jobb och bostäder är också viktiga frågor för kommunen.
– Vi skulle få stora problem om barnen och ungdomarna som växer upp i Norbergs kommun inte hittar jobb och bostäder här när de blir vuxna. Samtidigt ligger Norberg väldigt bra rent geografiskt, med möjlighet att jobbpendla till Fagersta, Avesta, Hedemora, Västerås eller Stockholm. Vi måste fortsätta att utveckla hela kommunen och vi vill kunna erbjuda en fantastisk livsmiljö här.

Han jobbpendlar själv till Norberg, men hoppas kunna flytta närmare kommunen inom några år.
– Jag och familjen bor kvar i Stockholm. Jag sover två nätter i veckan i en stuga på svärföräldrarnas gård i Bäsna, utanför Borlänge. På sikt vill jag och min fru flytta närmare Norberg, men det blir först när barnen är utflugna. De går i gymnasiet både två, så det blir om ett par år. Men i ett första steg letar jag efter en övernattningslägenhet här i Norberg. Jag har ingenting emot att köra bil och jag försöker utnyttja tiden i bilen åt att ringa jobbsamtal. Det tar knappt två timmar till Stockholm och när jag kommer hem så har jag hunnit koppla bort jobbet helt.

Detta är Christian Foster:
Ålder: 49. Fyller 50 år den 28 september. Det är ett kommunfullmäktigesammanträde på min 50-årsdag och jag får se hur jag löser det. Men jag har ingen åldersnoja utan brukar säga “Vad är alternativet mot att fylla år?” Jag har en stor familj, med många syskon, så förmodligen får vi fira med en generation i taget.
Familj: Fru och två barn, 18 och 16 år.
Bor: I Aspudden i Stockholm. Ett par nätter i veckan sover jag i en stuga på svärföräldrarnas gård i Bäsna, utanför Borlänge.
Intressen: Jag har ett jobb som upptar merparten av min tid, så man får prioritera sin tid för att kunna ägna sig åt sina intressen. Jag är musiker och spelar gitarr i ett jazzpopkollektiv. Vi någon spelning då och då, vi håller det på en väldigt enkel nivå.
Jag är en passionerad Manchester United-supporter. Jag är halvbritt, min pappa är engelsman, och jag har bott i England ett par år under min uppväxt. Pappa kom från Brighton men farmor kom från Manchester och alla i familjen blev medlemmar i United vid födseln. Jag har flera syskon som bor i England.
Jag är även utbildad för att utbilda sommelierer, vilket jag jobbade med på 90-talet. Så det händer att jag provar viner också. Sedan älskar jag att resa och har gjort ett par vandringar med familjen i Nepal och på Nya Zeeland. Det är inte resandet i sig som lockar utan möjligheten att få tillbringa tid med familjen i radioskugga.
Yrkesbakgrund: Jag har jobbat mycket med flyktingfrågor. Runt år 2000 jobbade jag inom Stockholm läns landsting med att bygga upp asylsjukvården. 2008 jobbade jag med integrationsfrågor på Länsstyrelsen i Stockholm. Men jag kände att det var svårt att få kommunerna att göra som jag ville, så jag bytte sida och började jobba på en kommun i stället. Sedan var jag socialchef i Sundbyberg innan jag sökte mig till Norrtälje. Detta är första gången som jag är kommunchef.

Christian om sin koppling till Norberg:
Som alla andra har jag varit i Norberg och fikat på Elsas, och ätit på Värdshuset Engelbrekt. En vän till min familj kom från Norberg och vi var ofta här och hälsade på henne.
Annars har jag ingen naturlig koppling till Norberg. Det är nog både fördelar och nackdelar med det, jag kommer hit och ser på saker med nya ögon. Det är lätt att bli hemmablind, man ser inte det som är bra eller det som är dåligt.
Hittills har jag varit runt lite i kommunen och träffat Norbergsbor som har berättat om sin bygd. Det har varit svårt att resa runt så mycket i coronatider, jag hoppas kunna resa vidare i kommunen under hösten. Jag har fått en liten bild av hur Norbergsborna ser på sin kommun. De är stolta över sin bygd men vågar ändå blicka framåt. Jag tycker inte att jag upplever “fantomsmärtorna” som lätt uppstår i en bruksort där alla pratar om att det var bättre förr, innan bruket lades ner.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 35, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS