ANNONS

Här, bakom vårdcentralen, strax intill räddningstjänsten, mitt emot värdshuset och intill riksväg 70, ska de första skoptagen tas i höst. Om planerna håller så ska 10 000 kvadratmeter nybygge stå klart kring årsskiftet 2019-2020.
Foto: Thomaz Andersson

Nybygge i Gylle ska inhysa barn och äldre

BORLÄNGE. Om mindre än två år ska 120 förskolebarn och drygt 100 äldre dela tomt i Gylle. Svenska Vårdfastigheter AB bygger och Borlänge kommun blir hyresgäst.

Bakom vårdcentralen, strax intill räddningstjänsten, mitt emot värdshuset och intill riksväg 70 ska bygget starta redan i år. Om planerna håller så ska 10 000 kvadratmeter nybygge stå klart kring årsskiftet 2019-2020. Husen ska inrymma en ny förskola med åtta avdelningar med plats för 120 barn, ett äldreboende med plats för 54 och lokaler för dagverksamhet, samt personalutrymmen för hemtjänsten.

Dessutom kommer planerna på ett så kallat trygghetsboende att förverkligas.
Lägenheterna är tänkta att vara ett alternativ för dem som inte riktigt orkar bo kvar i sin bostad, men är för pigga för att flytta till ett särskilt boende. I huset kommer det att finnas ett kök där de som så önskar kan köpa sin mat och äta den tillsammans med sina grannar.

Huset kommer att vara bemannat med vårdkunnig personal dygnet runt.
Planerna omfattar 54 lägenheter och ska fördelas via ett kösystem som administreras av Svenska Vårdfastigheter AB. Personer som fyllt 70 år kommer att erbjudas förtur.
Hyrorna är ännu inte fastställda, men beräknas av byggherren att hamna kring 6 200 kronor per månad för en två som i snitt kommer att hamna kring 48 kvadratmeter.

Tanken på att bygga äldreboende, trygghetsboende och förskola intill varandra är en tanke som tilltalar såväl Marie Jonsson, ordförande för barn- och bildningsnämnden som Anita Nordström, ordförande för omsorgsnämnden.
– Jag tror inte att dom kommer att leka tillsammans, men mötet mellan generationer ser jag som något väldigt positivt, säger Mari Jonsson.

Hon påtalar också de praktiska fördelar som finns.
– Personal dygnet runt skapar en säker miljö, möjligheten att samutnyttja det tillagningskök som ska byggas är en annan uppenbar fördel.
Anita Nordström ser klartecknet för bygget som om ett stort steg mot att verkställa den äldreboendeplan som fastlades för fyra år sedan.
– Det känns otroligt bra att vi kommer igång i Gylle.

Svenska Vårdfastigheter köpte tomten för sex år sedan. Marken kostade 65 kronor per kvadratmeter.
– Vi såg en potential i Borlänge och investerade tidigt i regionen, konstaterade Petter Hallengren, VD.

Svenska Vårdfastigheter ska betala och äga alla hus i området. Borlänge kommun blir hyresgäst i äldreboendet, förskolan och de allmänna utrymmena. Lägenheterna för trygghetsboendet kommer att ägas och drivas av byggherren.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 36 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS