ANNONS

Ellinor Fredriksson, vd på Säterbostäder, och Birger Eklund, projektchef på Säterbostäder, framför Liljanhusen som byggts i centrala Säter och innehåller 74 lägenheter.
Foto: Pär Sönnert

Nybyggda Liljanhusen i Säter blomstrar

Kvarteret Liljan har fyllts med liv. De 74 nybyggda lägenheterna var fulltecknade innan de var färdiga. – 25 av lägenheterna bebos av nyinflyttade till kommunen, säger Ellinor Fredriksson.

Tomten med den gamla handelsträdgården, ett stenkast från riksvägen, i centrala Säter har förvandlats till två femvåningshus. Planen var dock att bygga ännu högre, men det förslaget stötte på patrull i form av protester då det skulle förändra området alltför mycket.
– Planen var att bygga två punkthus med åtta våningar vardera, men vi ändrade till ett nytt koncept med två hus med fem våningar. Det blev väldigt bra men visst hade det varit maffigt med åtta våningar? säger Ellinor Fredriksson.
– Det här bygget smälter in väldigt bra i bebyggelsen och vårt område med lägenheter här intill, tycker Birger Eklund, projektchef på Säterbostäder.

Husens tak är utrustade med solpaneler. Energin som skapas därifrån driver husens hissar, ventilation och trapphusbelysning.
– Dessa solpaneler är ett pilotprojekt för oss. Det är bra att kunna implementera detta i nybyggnationer. Vi har även installerat våra första laddstationer för elbilar, det finns tio stycken här i Liljan, säger Birger Eklund.
Byggtiden för projektet var på 24 månader. Inledningsvis behövde ett större markarbete göras.
– Det fanns DDT i marken här, så vi fick börja med att sanera marken. Bygget flöt på precis som planerat, det var inga problem alls, säger Birger Eklund.

När Säterbostäder släppte lägenheterna till blivande hyresgäster var det 540 personer som ställde sig i kön direkt.
– Det var inga problem att få dem fulltecknade. Alla kontrakt var påskrivna redan innan husen var färdigställda. Det har även blivit inglasade balkonger, vilket inte var med i grundkonceptet. Det blev en standardhöjande ändring, säger Birger Eklund.

Merparten av de 74 lägenheterna är tvåor (38) och treor (20).
– Det är fina lägenheter med väl tilltagna badrum. Dessutom är de tillgänglighetsanpassade. Medelåldern på hyresgästerna är 56 år, så det bor både unga och gamla här. 25 av lägenheterna bebos av människor som är nyinflyttade till kommunen och 24 av lägenheterna bebos av människor som har sålt sin tidigare bostad, vilket skapar flyttkedjor vilket vi ville skapa med detta bygge, säger Ellinor Fredriksson.

Hur lång är bostadskön hos er?
– Häromdagen, den 10 september, hade vi 1 806 personer i kö. Så det här bygget har minskat kön något, men det måste göras mer. När jag tillträdde som vd för 1,5 år sedan så stod det strax över 1 000 personer i kön. Det har alltså nästan fördubblats på 1,5 år, säger Ellinor Fredriksson.
– Jag har jobbat här i tolv år och i början hade vi 40 tomma lägenheter, på ett bestånd av tusen lägenheter. Kön började växa för fem, sex år sedan, säger Birger Eklund.

Säterbostäder har nya byggprojekt på gång framöver.
– Härnäst ska vi gå vidare på planerna med att bygga 17 lägenheter i Sockenstugan i Stora Skedvi kyrkby. Men det blir ett helt annat projekt där vi bygger om en befintlig, äldre byggnad, säger Ellinor Fredriksson.
– Det projektet är ännu i upphandlingsfasen. Förhoppningsvis kan det bli byggstart i december, tror Birger Eklund.
Därefter blickar Säterbostäder västerut, mot Gustafs.
– Det finns dock inte så mycket byggbar och planlagd mark i Gustafs, så det lär dröja ett par år innan det kan bli några konkreta planer, säger Ellinor Fredriksson.
– 2014 byggde vi 24 lägenheter i Storhaga i Gustafs. Men här i Säter har vi inte byggt något sedan slutet av 1980-talet när det byggdes nytt på Vråkgränd, säger Birger Eklund.

Avslutningsvis måste även historien bakom namnet på kvarteret Liljan berättas.
– På 1920-talet startade handelsträdgården här och där odlade man fram en särskild sorts lilja. Därför ville vi döpa projektet till Liljan. Just den liljan finns avbildad i varje trapphus i husen. Det är kul att kunna knyta av till historien på det sättet, tycker Ellinor Fredriksson.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS