ANNONS

Emelie Åsman och Ida Erlandsson har kvalificerat sig till en finalplats i de nationella skolmästerskapen i bageri och konditori.
Foto: Veronica Rigtorp

Nybakade finalister laddade för skol-SM

BORLÄNGE. Hushagsgymnasieeleverna Ida Erlandsson och Emelie Åsman har kvalificerat sig till en finalplats i de nationella skolmästerskapen i bageri och konditori som genomförs den 9-10 mars.

Än en gång har Hushagsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, med inriktning bageri och konditori, kvalificerat sig till en finalplats i de nationella skolmästerskapen i bageri och konditori.
Hushagsgymnasiet var med och tävlade första gången 2008. Hela tre gånger har skolans elever vunnit mästerskapen; 2010, 2014 och 2017. Samt en tredjeplats 2016.
Skolmästerskapen går av stapeln i Göteborg och pågår under två dagar, den 9-10 mars. I år kommer Ida Erlandsson och Emelie Åsman, båda elever i årskurs 3, att representera Borlänge och Hushagsgymnasiet i tävlingen. Inför tävlingen pågick förberedelserna för fullt på skolan. Eleverna har lagt många timmar på att öva för att alla detaljer ska sitta när det gäller.
– Det är så roligt att se vilket engagemang tjejerna har! De brinner för sitt blivande yrke och har verkligen lagt tid och fokus på att träna för att hela tiden bli bättre inom det hantverk som bageri och konditori faktiskt är, säger Gabriella Rönneberg Arvidsson, lärare på Hushagsgymnasiet.
– Jag är så stolt att jag nästan börjar grina, tillägger Gabriella.
Tävlingen i Göteborg kommer att bestå av fem olika moment. Moment 1-3 handlar om matbröd, vetedeg och wienerdeg och görs av båda deltagarna tillsammans. Moment 4 och 5 är marsipanfigurer och tårtor och dessa ska var och en göra individuellt.
Emelie och Ida är utvalda till tävlingen för att de kompletterar varandra bra med olika styrkor, vilket behövs i den gemensamma delen av tävlingen.
Ida styrka är hennes precision och perfektion. Emelie för sitt lugn och sin målmedvetenhet.
Mitt i pudrandet av wienerbröd och placering av små söta marsipanfigurer, frågar tidningen hur det känns:
– Det är nervöst, säger Emelie.
– Men det är bra, då koncentrerar man sig bättre, fyller Ida i med.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS