ANNONS

Olle Bengtsson är senapsmakare på Garpenbergsbaserade matföretaget LissEllas som vann fem nya medaljer i senaps-VM som avgjordes i april.
Foto: Arkiv

Nya VM-framgångar för LissEllas

GARPENBERG LissEllas Senap har gjort det igen. Företaget har kammat hem sin 39:e medalj i VM i senap. – Vi firade med att laga en god middag, säger senapsmakaren Olle Bengtsson.

Garpenbergsbaserade matföretaget LissEllas har nu hela 39 VM-medaljer i prisskåpet. Företaget har varit med och tävlat i senaps-VM i 13 år.
Årets VM var det 25:e i ordningen och avgjordes i april, som alltid i Wisconsin i USA. LissEllas vann en guldmedalj, tre silvermedaljer och ett brons. Klassen söt och stark har man varit väldigt framgångsrik i, historiskt sett.

– Det är även den största tävlingsklassen. Svenskar älskar sötstark senap, det är vi duktiga på. Dessutom tycker tävlingsledaren att vi utmärker oss mest i den klassen, berättar Olle Bengtsson.

Företaget gör bland annat fruktsenap, blåbärssenap, havtornsenap, lingonsenap, hjortronsenap och en senapsmarmelad med svarta vinbär.
– När vi introducerade blåbärssenapen så sade tävlingsledaren att det var den bästa senapen vi gjort någonsin. Vi lyckades få fram en tydlig och rik fruktsmak tillsammans med en tydlig senapskaraktär och det är inte så lätt att få till den kombinationen, säger Olle Bengtsson.

Vilka andra länder är med och tävlar i senaps-VM?
– Det är jättestort i USA. Sedan är det med några andra europeiska länder, bland annat flera bidrag från Sverige. När man äter senap så blir man varm eftersom ämnesomsättningen ökar, så det passar bra med senap i kyligare klimat, säger Olle Bengtsson.

Vad blir nästa smak som ni ska experimentera med?
– Det vet man aldrig. Inför i år tog vi fram Indian style där den nordiska hettan möter den mångfacetterade indiska kryddan. Den vann vi en silvermedalj med. Dem senapen var en typisk sak som dök upp och som vi ville jobba vidare med. Sedan är det ju många saker som inte blir bra, som vi inte går vidare med. Det måste ju bli bra senap, säger Olle Bengtsson.

Hur firade ni framgångarna?
– Vi lagade en god middag och använde flera av senapssorterna som vi tävlade med. Sedan drack vi en god champagne. Det är svårt att fira på annat sätt i dessa dagar, säger Olle Bengtsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 21, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS