ANNONS

Maria Andersson (S), vice ordförande i bildningsstyrelsen, Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen och Sara Norqvist, utredare på bildningsförvaltningen.
Foto: Rebecca Linder

Nya upptagningsområden för skolan

AVESTA. Upptagningsområdena för grundskolan inom kommunen görs om. Nio områden blir sex och syftet är att kunna fylla upp skolornas platser på ett bra sätt.

– Så att vi inte står med halvfulla klasser i vissa skolor, säger Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen.
Sara Norqvist, utredare på bildningsförvaltningen, säger att upptagningsområdena tidigare reglerats i skolskjutsreglementet. Eftersom skolskjutsfrågorna flyttats över till tekniska så har det indirekt blivit så att teknisk service haft beslutanderätt i vilken skola ett barn ska gå i. I och med den nya riktlinje för val av skola och placeringsskola tar nu bildning tillbaka beslutandemandatet kring detta.

Eftersom antalet elever i kommunens skolor ökar, kanske framförallt i de centrala delarna har man beslutat att göra om upptagningsområdena inom grundskolan. De tre upptagningsområdena i centrala Avesta – Bergsnäs, Markus och Skogsbo slås ihop till ett upptagningsområde och Krylbo och Karlbo slås också ihop. Det gör att vi får totalt sex olika upptagningsområden: Avesta, Krylbo-Karlbo, Fors, Folkärna, By och Horndal. Tidigare fanns hela nio upptagningsområden.

– Förut har det varit knivskarpa geografiska gränser. Har man bott på Mattsbohöjden kan man själv hamna på en skola och din granne på en annan, men förhoppningsvis ska man komma till rätta med det nu, säger Sara Norqvist.
I praktiken kan det framöver alltså bli så att om man bor inom de redan nu välfyllda skolorna, som Bergnäs- och Markusskolan, så kan man bli anvisade till Skogsbo.
– Det är för att kunna fylla våra platser så att vi inte står med halvfulla klasser i Skogsbo medan det är fullt på Markus och Bergsnäs. Finns det plats i annan skola i närheten är det ju inte ekonomiskt försvarbart att bygga ut en skola eller att bygga en helt ny skola, säger vice ordförande i styrelsen Maria Andersson (S).

Det här med att anvisa elever påbörjades redan under våren där cirka 20 elever som skulle ha tillhört Markusskolan anvisades till Bergsnässkolan. Det finns också redan ett beslut på att bygga ut Skogsbo skola så här kommer det att finnas fler platser på sikt.
Sara Norqvist påpekar också att de elever som bor nära en skola alltid har första tjing och här får det fria skolvalet då ge vika.
– Om alla vårdnadshavare väljer att placera sina barn i en skola i centrala Avesta så skulle vi inte kunna placera en elev, vars vårdnadshavare inte gjort ett skolval, i Horndal. Så fungerar det inte. Man har fortfarande rätt att gå i en skola nära hemmet.

Går man redan i skolan så påverkas man inte av de nya upptagningsområdena eftersom man alltid har rätt att gå kvar på den skola man börjat i. Högstadiet påverkas inte av omgörningen av upptagningsområdena.
– Men det vi kan se är att Domarhagen snart bara klarar av att ta emot sitt upptagningsområde och då finns alltså inte plats för sökanden från andra områden, säger Mikael Westberg.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 43 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS