Nya svenskar får chansen till nytt jobb

Rickard Ekrot och Lillan Sundström hade gott hopp om att hitta nya arbetskamrater.
Foto: Thomaz Andersson
HEDEMORA. Nya Hedemorabor möter gamla företag från samma ort. Så kan broar som leder bort från arbetslöshet byggas. Nu har den teorin omsatts till handling.

Projektet “En väg in”, finansierat av EU, Hedemora kommun, Röda Korset och Hedemora Näringsliv har just genomfört två rekryteringsmässor.
Nya svenskar utan jobb och företag från två näringsgrenar, vård och omsorg samt handel och industri, med behov av personal gavs en chans att mötas.

Vikmansgården var ett av företagen som tog tillfället i akt att finna kandidater lämpliga för anställning på sjukhemmet.
– Jag har träffat några personer som definitivt skulle kunna passa in hos oss. Ett möte öga mot öga ger en helt annan och väldigt mycket tydligare bild av en sökande, säger Lillan Sandström, som ser fram emot vidare kontakt mer personer som kan bli hennes arbetskamrater.

Många av de arbetssökande som fått en inbjudan till rekryteringsmässan hade i sina tidigare hemland skaffat sig kunskaper och erfarenhet av yrken med höga formella krav.
– Bland de sökande finns läkare, tandläkare och sjuksköterskor, avslöjar Elisabeth Malmberg, näringslivsutvecklare med inriktning integration.
Hon är en av dem som arbetat i projektet “En väg in”, vilket nu har pågått i två och ett halvt år.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 06 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

SÄTER. En personbil stals under natten mot onsdag från ett företag på Industrigatan i Säter.
SÄTER. En butik på Spannmålsvägen i Gustafs har under natten mot onsdag utsatts för inbrott.
SÄTER. Ett fritidshus i Mörkö, Dalkarlsnäs, har under natten utsatts för inbrott.