ANNONS

Erik Andersson vid en av de nya snökanonerna på Brunnsjöberget.
Foto: John Leander

Nya snökanoner säkrar skidsäsongen

HEDEMORA De gamla snökanonerna på Brunnsjöberget har fått förstärkning. IFK Hedemora har investerat i två nya lättmanövrerade kanoner som förväntas ge skidsäsongen en extra skjuts.

250 000 kronor. Så mycket har IFK Hedemora Skidor gett för de två nya snökanonerna, som nu arbetar för fullt med skidspåren på Brunnsjöberget strax utanför Hedemora. Hälften av pengarna har Södra Dalarnas Sparbank bidragit med och det är en mycket välkommen investering, enligt skidföreningens projektledare Erik Andersson.
– Vi är jätteglada över att ha kunnat göra denna investering och att vi nu äntligen får ta anläggningen i bruk. Nu har vi en modern anläggning med en effektivare snötillverkning. Det förlänger skidsäsongen och lättar bördan för alla våra ideella krafter, säger Erik Andersson.

Föreningen satsar nu på att bredare och omgjorda spår, för att få plats med så många som möjligt ute på banorna. För att lyckas med det är de nya snökanonerna oumbärliga. Till skillnad från de äldre stationära kanonerna sitter de nya på slädar och går enkelt att dra runt längs spåren för hand.
– Vi ökar kapaciteten naturligtvis. Får vi bara kyla så kan vi göra snö, säger Erik Andersson.
Han berättar det efter dagar då snön vräkt ner och fortsätter vräka ner. Vilket kan få den oinvigde att ställa frågan om snökanonerna verkligen behövs för tillfället.

– Det får gärna komma natursnö, men vi lägger grunden med konstnö som är tåligare. Natursnö blåser bort snabbare än konstnö. De år jag har varit med så skulle jag säga att för att kunna bedriva träning är konstsnö ett krav, säger Erik Andersson.
Det ser därmed lovande ut för årets säsong på Brunnsjöberget jämfört med förra vintern då träningstillfällena på snö, som Erik uttrycker det, ”gick att räkna på ena handens fingrar”.

Sen tillägger han att det inte bara handlar om att ge plats åt tävlingsskidåkare.
– Det är många Hedemorabor som är här och åker. Det är fantastiskt att det drar så mycket. Det finns ett behov åka skidor och röra på sig.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS