ANNONS

Simon Eriksson och Linnea Vestling gillar att laga mat och är klara med dagens uppgift.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Nya programmet lockar många blivande kockar

AVESTA. Intresset för vad vi kan åstadkomma i köket är stort, och det är något som eleverna på Karlfeldtgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram lär sig mer om. – Det här är ju en helt ny utbildning som vi startade i höstas då vi såg att det fanns önskemål om programmet. Tidigare var närmaste utbildningsort Västerås, så det känns jättekul att vi kan erbjuda det i Avesta, säger biträdande rektor Sandra Michols.

Från restaurangköket sprids härliga dofter och eleverna arbetar koncentrerat med dagens uppgift. Det är blinier med finhackad rödlök som formas som ett ägg och i stekpannan fräser ryggbiffen. Till det blir det friterad potatis, vitlökssmör och bearnaisesås och desserten är på gång i ugnen.
– I dag har de gjort crème caramel, men det är inte säkert de hinner äta det idag. Vi ska även ha köttprov då alla styckdetaljer namnges, säger Angelica Ström, programutvecklare och den som leder och lär i köket, och tillägger att gruppen är första årets restaurang- och livsmedelselever på det nationella programmet.
Angelica berättar att tidigare har de också haft yrkesintroduktion mot kök och restaurang, något som planeras att starta igen.
– Då läser de del av kurs och söker sedan praktik. Innan pandemin hade vi samarbete med Tallink Silja där flera av eleverna fick erbjudande om jobb.

Ossian Kihlström har koll på ryggbiffen som fräser i stekpannan.

Det aktuella restaurang- och livsmedelsprogrammet har inriktning mot kök och servering. Eleverna lär sig grunderna för att laga näringsriktig och god mat, de får komponera matsedlar, välja råvaror, planera arbetet med mera.
– De får även servera, duka och ge råd om mat och dryck. Nu har alla valt inriktning kök, men de måste även träna service och bemötande. Det är också viktigt med miljö och lagarbete, säger Angelica Ström.
Hon berömmer eleverna och säger att det är ett fantastiskt duktigt gäng, och de är otroligt ambitiösa.
– Det här är en yrkesintroduktion och nu har de haft tre veckor arbetsplatsförlagt lärande, apl. Årskurs två och tre blir det mer praktik, säger Angelica som även är utbildad restauranglärare och kock.
Hon har bland annat haft kockskola för barn som Ica i Avesta arrangerat i många år.
– Det är jag som genomförde kockskolan och sista åren samarbetade vi med ”Sveriges yngsta mästerkock” för de barn som ville söka dit.
Angelica Ström har också eget slakteri och hon odlar mycket hemma på gården. En bra kombination till nytta för både egen och andras del.

Linnea Vestling siktar på kockyrket och hon lagar gärna mat på fritiden också.

I köket börjar gruppen om sex elever att bli klara och samtliga intygar att de tycker matlagning är kul. De flesta har siktet inställt på kockyrket men inte alla.
– Jag gillar att laga mat men siktar på att bli idrottslärare, säger Simon Eriksson.
Angelika Ström inflikar att då har han nytta av nuvarande utbildning då det ingår näringslära med mera.
– Nu har jag varit på praktik och jag vill gärna jobba som kock i framtiden, säger Ossian Kihlström.
– Jag siktar också på kockyrket och jag lagar mycket mat hemma, säger Linnea Vestling.
Maten läggs prydligt upp innan de tar plats inne i restaurangen som normalt även brukar vara öppen för allmänheten.
– Pandemin ställer till det men vi planerar att öppna restaurangen och ha en coronasäker servering efter påsk, säger Angelica Ström.

Dagens elever får med beröm godkänt och det finns plats för fler i programmet.
– Vi kommer att ha tolv stycken i vår då det är mycket högre söktryck i år, säger Sandra Michols och fortsätter:
– Vi har tolv nationella program och det här är ett populärt gymnasium med gott renommé. Geografiskt ligger vi också bra till för elever utanför kommungränsen.
Angelica Ström påpekar att skolan även har en jätte-
bra ledning, det är bra arbetsmiljö och en hög andel är behöriga lärare.
Eleverna är också engagerade och Sandra Michols berättar att de har haft lovskola då de sätter in insatser för att få eleverna i mål.
– Under sportlovet var det flera som pluggade och klarade målen, och vi erbjuder lovskola även under påsklovet och en del andra lov. Vi vill skapa så må

Sandra Michols, biträdande rektor på Karlfeldtgymnasiet och Angelica Ström, programutvecklare och lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
nga möjligheter som möjligt för eleverna, säger Sandra Michols och tillägger:
– Det är jätteviktigt och så kul att så många hoppar på det här med lovskola.

Angelica Ström diskuterar mat och upplägg med eleverna.
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS