ANNONS

Sari Johansson, biträdande rektor på Karlfeldtgymnasiet och ansvarig för yrkesintroduktion, Eva Härdström Lindberg, lärare, Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen och Angelica Ström, lärare och ansvarig för restauranginriktningen på yrkesintroduktion.
Foto: Rebecca Linder

Nya pengar till succéutbildning

AVESTA. Nu är det klart att det blir nya intag till yrkesintroduktionsutbildningar på Karlfeldtgymnasiet i januari. Detta med hjälp av de statliga välfärdsmedel.

– Vi är så glada för det här, säger Sari Johansson, biträdande rektor på Karlfeldtgymnasiet och ansvarig för yrkesintroduktion.
Förra hösten startade Karlfeldtgymnasiet upp fyra olika yrkesintroduktionsprogram eftersom man såg ett behov främst i form av många nyanlända som inte hunnit bli behöriga till de nationella gymnasieprogrammen. Detta har blivit lite av en succé och av de totalt 42 eleverna som läser någon av de fyra inriktningar (industrisvets, vård och omsorg, restaurang samt handel) så är det fyra som redan har fått jobb. Det finns också elever, främst de som går på introduktionsprogrammet, som står i kö för att få börja yrkesintroduktion.

Tidigare har bildningsstyrelsen skjutit till extra medel för att kunna genomföra utbildningen. Totalt får Avesta 11 miljoner kronor av de statliga välfärdsmedel som delas ut till kommuner som tagit emot många nyanlända för år 2019. 2,7 miljoner av dessa går till yrkesintroduktionsprogrammen.
– Vi vill kunna minska arbetslösheten och vi ser att det är många som inte klarar av att bli behöriga till ett nationellt gymnasieprogram. Yrkesintroduktion är ett bra sätt att förbereda dem för arbetslivet, så vi är väldigt nöjda att vi kan köra vidare med utbildningarna nu, säger Mikael Westberg (S), ordförande i bildningsstyrelsen.

Exakt vilka inriktningar som det blir är dock inte riktigt klart. Klart är att restauranginriktningen blir klar då man gjort investeringar i restaurangköket i Avestaparken samt startat upp Karlfeldtrestaurangen där eleverna verkligen får jobba som ute i verkliga arbetslivet.
– Vi håller på och utreder vilka andra inriktningar vi ska ha. Vi måste ju se hur arbetsmarknaden ser ut och vilka önskemål som finns från arbetsmarknaden och att de har möjlighet att ta emot elever för praktik. Vi måste ju även se lite till vilka intressen som finns hos de kommande eleverna, säger Sari Johansson.
Vilka inriktningar det blir ska vara klart inom de kommande veckorna.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 47 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS