ANNONS

Anders Åkerström är nytillträdd näringslivschef på Avesta kommun.
Foto: Rebecca Linder

Nya näringslivschefen tror på Avesta

AVESTA. Anders Åkerström har tillträtt som ny näringslivschef i kommunen. Han tror att Avesta har goda förutsättningar att utvecklas både som boendeort och verksamhetsort.

– Jag gillar att jobba lokalt med utvecklingsfrågor, säger Anders Åkerström.
När en av kommunens näringslivssekreterare skulle gå i pension beslutade kommunen att införa en näringslivschef som kan jobba nära kommundirektören och avlasta honom just med näringslivsfrågorna. När rekryteringen var klar hade valet fallit på Anders Åkerström från Fagersta. Han kommer närmast från Region Västmanland där han arbetat med näringsliv och infrastrukturfrågor. Tidigare har han även jobbat på Västmanlands kommunförbund, Mälardalens högskola och som näringslivssekreterare i Fagersta kommun. Han är i botten agronom, utbildad vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Mitt allra första jobb som var hos Nedre Dalälvens intresseförening där jag jobbade med att utveckla småskalig landsbygdsturism, berättar Anders.
Han sökte jobbet som näringslivschef här i Avesta för att det kändes som ett intressant arbete och att han känner trakten ganska väl.
– Jag tycker om att jobba lokalt med utvecklingsfrågor och att få jobba nära företag. Jag har erfarenheter med mig som jag hoppas och tror kan vara till nytta för Avesta, säger Anders Åkerström.

Resultatet i årets företagsranking kom därför som lite av en kall dusch för honom.
– Min bild av Avesta är att det är en kommun som är framåt, så att tappa 64 platser är en hård dom. Men självklart finns det saker som vi behöver göra. Till att börja med ska vi studera utfallet mer noggrant för att se vad det beror på. Bland annat är bemötande från vår, alltså kommunens, personal en oerhört viktig fråga, säger Anders.
Avesta kommun har nu även skickat ut en egen enkät till företagarna som de hoppas ska kunna ge lite mer vägledning.

– Det ska bli intressant att se om resultatet i den enkäten signalerar samma saker eller om den ger oss ett annat budskap.
Anders tycker ändå att kommunen har gjort ett bra arbete hittills och lyfter framtidssatsningen Avesta 2020 som positivt och utvecklingsinriktat.
Vilka är de viktigaste grundstenarna i ett bra näringslivsklimat?
– Relationerna mellan kommunen och företagen är en del. Men även hur företagen samverkar, hur näringslivet ser ut och vilka grundattityder som finns kring företagande spelar stor roll. Det gäller att vara lyhörd, säger Anders.

Läs även: Avesta rasar i årets företagsrankning.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 42 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS