ANNONS

Spårpatrullen, med Paul Danielsson på skotern i förgrunden, har fått en hel del gjort med skidspåren. Mycket tack vara stöd från och samarbete med flera aktörer.
Foto: Privat

Nya längdspår ersätter Djupdalsvägen

GARPENBERG/HORNDAL Längdspåren vid Djupdalsvägen mellan Garpenberg och Horndal kunde inte användas när jägare behövde marken. Nu dras nya spår efter stöd från företag och privatpersoner.

– För mig handlar Djupdalsvägen om skidspår i världsklass där jag slipper trängsel och får vara själv med skidorna och naturen. De här skidspåren är faktiskt en av anledningarna till att jag och min familj flyttade till Fornby. Spåren hade rykte att vara bästa spåren inom en två timmars biltur från Stockholm.

Så säger Anna Lundgren om skidspåren vid Djupdalsvägen, som inte längre kan användas då jägare behöver området på vintern för att jaga den växande vildsvinsstammen.

Men nu har hon anledning att vara glad då hon har fått prova en ny spårsträcka i skogarna mellan Garpenberg och Horndal, om än på en lite annan plats. Och det är värt mödan menar Paul Danielsson, ansvarig för spårpatrullen som gör spåren hos Team Pumpen SK.
– Den högsta punkten ligger på 240 meter över havet. Det har varit snösäkert här i många, många år och skidåkare har gjort spår här långt tillbaka i tiden. Det kan regna i Fors och i Åsgarn och ändå vara snö däruppe.

Tillsammans med en grupp engagerade har Paul har nu sett till att tolv kilometer skidspår har säkrats och han lyfter fram ett par avgörande faktorer som har gjort detta möjligt. Till att börja med skogsägaren.
– Sveaskog har upplåtit nästan en tre kilometer bred väg åt oss. De har avverkat så att det har varit möjligt för spårpatrullen att anlita en grävmaskinist.

Förutom skogsägarens frikostighet har andra aktörer gett stöd till klubben med sammanlagt 315 000 kronor. 125 000 kommer från Södra Dalarnas Sparbank, 75 000 från Länsstyrelsen och 50 000 kronor från Boliden. Utöver detta så har flera privatpersoner och företag bidragit med både material, tid och pengar.

En överraskande hög summa blev det enligt Paul Danielsson.
– Ingen trodde egentligen att det skulle gå att få ihop så mycket pengar som 315 000 kronor men efter hårt arbete lyckades vi. Dessutom har nuvarande jaktarrendatorn bidragit med konstruktiva förslag för att alla ska bli nöjda.

Sen betonar Paul att jobbet är långt ifrån över.
– Till sommaren behöver vi få ihop mängder med folk som hjälper till för att göra sträckan slät som ett salsgolv. Just nu är den fortfarande ganska knölig. Men det känns jätteskoj det här. Det roligaste är att folk är så nöjda.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS