ANNONS

Fredrik Stål, projektledare på beställaren Trafikverket, och Anders Karlsson, platschef på Entry, framför den nybyggda järnvägsbron i Solvarbo. Vägen under bron kommer att öppnas för trafik den 1 oktober, en månad tidigare än planerat.
Foto: Pär Sönnert

Nya järnvägsbron har tagits i bruk

SOLVARBO I nästan ett halvår har vägen kring järnvägsbron i Solvarbo varit avstängd. Men nu har den nya bron tagits i bruk och vägen öppnas snart för trafik.

I våras inleddes arbetet med att byta ut järnvägsbron intill riksväg 70 i Solvarbo. Vägen förbi bron stängdes av i mitten av maj och trafiken har letts om sedan dess.
– Planen var att vägen skulle vara avstängd till den 1 november, men vi kommer att öppna upp den redan den 1 oktober, så det blir lite tidigare än planerat. Vi hade tagit lite höjd där, så det blir en trevlig nyhet för trafikanterna, säger Fredrik Stål som är projektledare på Trafikverket.

Under natten till den 14 september rullade det första tåget över den nybyggda bron.
– Det blev ju en exceptionell situation för oss då järnvägstrafiken stängdes av i hela fem veckor för det stora spårbytet längre söderut. Annars hade vi fått stänga av järnvägen under en helg, för att få den nya bron på plats, säger Fredrik Stål, projektledare på Trafikverket.

– Det blev hektiskt för oss ändå, även om det hade blivit betydligt mer hektiskt om vi skulle ha gjort brobytet under en helg. När tågtrafiken stängdes av under flera veckor så fick vi mer tid på oss att riva den gamla bron. Vi började gjuta för den nya bron precis efter att tågtrafiken hade stängts av, säger Anders Karlsson, platschef på Entry.

Den nya bron byggdes först upp 30 meter från den gamla.
– Vinkeln är väldigt snäv här, så det är inte helt önskvärt. Men alternativet hade varit att behöva dra om vägen på platsen, säger Fredrik Stål.
– Rent konstruktionsmässigt blev det svårare med den här snäva vinkeln, säger Anders Karlsson.

Merparten av materialet från den gamla bron har kunnat användas, exempelvis har betongen använts till fyllnadsmassa.
– Den hade stålbalkar och betong. Den nya bron består av betong och armering. Den gamla bron byggdes 1936. Den hade full bärighet fortfarande, men var i dåligt skick och det var dags att byta ut den, säger Fredrik Stål.

Den nya bron är även högre än den gamla.
– Tidigare var maxhöjden för att passera under 3,9 meter, vilket gjorde att de största lastbilarna inte kunde åka under. Nu är det fri höjd på bron. Däremot har bron över Solvarboravinen, en bit bort, inte full bärighet så de allra tyngsta ekipagen kan ändå inte passera förbi här, säger Fredrik Stål.

Ännu återstår lite efterarbete och finslipning på platsen, vilket beräknas vara klart ett par veckor in i oktober.
– Som beställare är vi väldigt nöjda med bygget. Entreprenören har gjort ett bra jobb med den tajta tidplanen, berömmer Fredrik Stål.
– Allt har gått enligt planen, det har inte dykt upp något större som har försenat bygget, säger Anders Karlsson.

Det varma vädret i juni och augusti gjorde dock arbetet extra svettigt.
– Det blir som en gryta här, då bron ligger så lågt. Så det var väldigt varm där i juni och augusti. I juli blev det svalare, så det var bättre för oss. Som mest har vi varit 20 personer på plats samtidigt, framförallt när det skulle gjutas, men vanligen har vi varit runt tio personer, säger Anders Karlsson.

Många förbipasserande har också varit nyfikna på bygget.
– De har varit hit och tittat och ställt frågor om bygget. De har speciellt undrat om varför vi byggde upp den nya bron 30 meter från den gamla och undrade om vi skulle dra om hela järnvägen. Det är viktigt att ta sig tid för de som kommit hit och tittat och att vi svarar på deras frågor, säger Anders Karlsson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 40, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS