ANNONS

Entreprenören Håkan Åman uppfyller kommunchef Hannu Högbergs dröm om bostadsbyggande, nu byggs det 10 bostadsräter i Norberg som inte byggt på över 25 år.
Foto: Bo Joffer

Nya flerfamiljshus byggs i Norberg- första bygget på 25 år

NORBERG. Dalabyggarna Hoppfullt Boende har startat bygget av tio nya lägenheter i två flerbostadshus ett stenkast från sjön Noren i Norberg, första flerfamiljshusbygget på 25 år.

Kommunchef Hannu Högberg bedömer att det kommer att få fart på byggande och in- och omflyttning i Norberg.
Norbergs kommun har likt andra bergslagskommuner drabbats hårt av stålkris och gruvdöd efter att Spännarhyttan och gruvan i Norberg lades ned 1980.
– Det byggdes flerfamiljsboenden en bit in på 1990-talet så det har gått över 25 år sedan sist, berättar Hannu Högberg, kommunchef i Norberg som utrett hur kommunen skulle vända på utvecklingen med en allt mer åldrande befolkning och få fart på både byggande och rotation på bostadsmarknaden.
Norbergs kommun har under många år minskat och har nu en folkmängd på 5800 personer. Byggbar mark finns för flerfamiljshus och villor finns i sjönära lägen vid sjön Noren men det var få intressenter som visade intresse av att bygga i Norberg fram tills för ett år sedan.
Då träffade kommunchefen entreprenörerna Håkan Åman (Falun) och Christer Sammils (Avesta) som driver företaget Hoppfullt Boende och som letar efter drömlägen utanför de lite större kommunerna.
Nu är bygget i full gång, när Annonsbladet är på besök ligger dock Lützendimma tung över sjön. Hannu Högberg bedömer liksom byggföretagets representanter att de sjönära lägenheterna kommer att bada i eftermiddags- och kvällssol när dimman lättat och nya ägarna till de tio bostadsrätterna flyttar in i augusti nästa år.
– Det råder bostadsbrist i Norberg, konstaterar kommunchefen som berättar att runt det aktuella bygget också finns närhet en pistad slalombacke, Fridabacken, och preparerade slingor till Engelbrektsloppen eller en timmes promenad runt Noren.
– Vi vill bygga på mindre orter med A-läge, och det gör vi nu i Norberg, säger Håkan Åman, entreprenör som också varit vd i Leksands IF i fem år
Hälften av lägenheterna är redan tingade och nu börjar Fastighetsbyrån jobbet med att sälja in projektet.
– Norberg med bostadsrätter är ny mark för oss, säger fastighetsmäklare Mikael Thorsén som berättar att man tränat tillsammans med Hoppfullt Boende i Avesta där bolaget byggt sex bostadsrätter som såldes på ett par veckor.
I Avesta har Hoppfullt Boende också byggt tio hyresrätter.

Publicerad i annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v49

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS