ANNONS

Här rivs Förskolan Bullerbyns gamla lokaler för att ge plats för 16 stycken 55 plus-lägenheter. Erik Kristiansson och Gun-Britt Janbjer tror att lägenheterna kommer att fyllas snabbt.
Foto: John Leander

Nya bostäder för 55 plus i Hedemora

HEDEMORA Hedemorabostäder satsar på att bygga hyreslägenheter för ålderskategorin 55 plus. Nu rivs förskolan Bullerbyns gamla byggnad för att bereda plats för 16 nya lägenheter.

De 16 lägenheterna ska byggas i två tvåvåningsfastigheter med inglasade trapphus. Upphandlingen sker till våren. Förhoppningsvis ska material från lokala entreprenörer anlitas i möjligaste mån. Till exempel korslimmat trä (KL-trä).

Hedemora bostäders VD Erik Kristiansson förklarar:
– Tanken är att göra upphandlingen så att man är tvungen att använda KL-trä. Förhoppningsvis från Setra i Långshyttan. Det är bra använda möjligheter som finns inom kommunen. Går det som tänkt blir det byggstart efter sommaren.

Platsen för de nya bostäderna är strategiskt placerad på Odalvägen, i omedelbar närhet till dagligvarubutiker som Ica och Hemköp. Men också tillräckligt nära Hedemora centrum för att passa ålderskategorin som de är avsedda för.
– Vi tror att det finns stort behov av just den typen av bostäder. Vi tror att de finns de som tycker att det är för drygt att bo kvar i huset och gärna bosätter sig i en sån här lägenhet nära affärer och vårdcentral. Förhoppningsvis blir det något som ska gynna omflyttningskedjan.

Med omflyttningskedjan menar Erik Kristiansson främst att fler äldre flyttar ut från sina hus så att barnfamiljer kan flytta in. Därför har man ett fokus på nya hyreslägenheter för äldre.

Men är inte risken att nyproducerade bostäder får för hög hyra för att bli attraktiva?
– Det blir alltid dyrare när det är nytt. Men det har gått att göra så här tidigare på grund av ett bidrag som vi får från staten för nyproduktion av hyresrätter. Vi vet också att den ombyggnad av tolv lägenheter som vi gjorde i kvarteret Abborren blev väldigt populära. Jag tror att det blir samma med de här lägenheterna. Det är ett lika bra läge, säger Erik Kristiansson.

Med kvarteret Abborren syftar Erik Kristiansson på de plus 65-lägenheter som iordningställdes i höstas på Landsgatan intill Martin Koch-gymnasiet. Dessa fylldes snabbt, berättar Gun-Britt Janbjer, uthyrare på Hedemorabostäder.
– Jag hyrde ut alla tolv lägenheter redan i slutet på mars. De allra flesta hyresgästerna sålde sina hus i Hedemora kommun för att flytta dit. Jag tror att det kommer att bli likadant nu, för att det är perfekt läge nära affärer men ändå i ett lugnt villakvarter.

Ett annat tecken på stort intresse är att Gun-Britt Janbjer har fått ett antal telefonsamtal.
– De som vet ringer redan och frågar om hur man ska gå till väga.

Gun-Britts svar är enkelt.
– Man kan ställa sig i vår bostadskö och samla poäng, för det är det som styr.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS