ANNONS

Nya ägare i företaget – men med samma hjärtefrågor

MOCKFJÄRD. I hjärtat av Dalarna, med hjärtat på rätta stället, finns Dalom produktion. Nu har ägarna sålt sitt livsverk, till ett företag de känner kan förvalta det efter dess särprägel. Där båda parter varit måna om personalens vä och ve genom hela processen.

Dalom produktion arbetar långsiktigt och förenar utveckling och arbetsglädje med livskvalitet. Här finns plats för alla och en var. Upplägget kan liknas vid Samhalls, men drivs privat. Facket och arbetsförmedlingen är en viktig samarbetspart.
– Här jobbar till exempel personer med olika funktionshinder, utbrändhet, som gått särgymnasium eller drabbats av stroke och behöver arbetsträna, förklarar Helén Stenqvist som arbetar med personalfrågor och ekonomi på företaget.
Den affärsmodellen har också gjort att de inväntat köpare som förstått deras livsverk, där även människor som inte kommer in på ordinarie arbetsmarknad får en chans, innan de beslutat sig för att sälja.
– Vi tror att det märks. Både på vår personal och på våra produkter, säger Hans Stenqvist.
Hans och Runa Nyåkers är glada över de nya ägarna, som tar över med ambitionen att driva verksamheten i samma anda som de gjort.

Marie Hanses och Helén Stenqvist diskuterar.

Båda blir kvar i ett överlämningsskede under ett halvår.
– Sen får vi se om vi släpper dem, säger Per Segerström och ler.
Det är JacobSeger Invest AB och UML Europe AB som förvärvar och tryggar jobben i Dalom Produktion AB.
De förvärvar 100 procent av aktierna, med 50 procent vardera per bolag.
De fyra herrarna är erfarna företagsköpare genom sina tidigare yrkeserfarenheter i storföretag som bland annat företag som ABB och Ericssons.
– Jag och Roger har snart jobbat ihop i fem år, vi bestämde oss för att utnyttja den kompetens vi fått genom åren och förvärvade ett liknande företag i Västerbotten. Vi tycker vi lyckats bra med det och nu förvärvar vi Dalom Produktion, säger Per Segerström.
De kommer att vara operativa ägare med målet att utveckla bolaget, som de anser har en stor potential att växa.

Från vänster Axel Elg, Mathias Herlufsén, Tim Dubais och Joel Noponen, jobbar på Dalom produktion och säger att de tycker det låter bra med de nya ägarnas framtidsplaner, med inga större förändringar till en början.

Deras försiktiga analys är att de om två-tre år ska ha fördubblat omsättningen och därmed också anställa mer personal.
Framtidsplanerna är något som gläder näringslivsutvecklare Tomas Kristoffersson som säger:
– De säger att de ska utvecklas försiktigt, men jag tycker det låter mycket aggressivt på så kort tid och lyckas de med dessa föresatser blir det helt fantastiskt, utbrister Tomas Kristoffersson glatt.
Han ser också att de nya ägarna kommer att vara operativt på plats, som är bra för företaget.
Han och kommunalråd Fredrik Jarl var inbjudna till det högtidliga överlämnandet av företaget till nya ägarna, som inleddes med lunch för hela personalen, ägarna, köparna och kommunala representanterna på Matspiran.

Dalom produktion i Mockfjärd byter ägare. Från vänster nya ägarna Per Segerström, Roger Jacobsson, Kenneth Hanis med tidigare ägaren Hans Stenqvist som visar runt i fabriken.

Kommunen fick både beröm av tidigare ägarna för bra samarbete, och det var också något som nya ägarna hoppas på. Det är något de märkt av i bolagsköpet av Scim Display i Docksta Kramfors kommun, där beslutsvägarna i mindre kommuner är smidigare och kortare.
– Det är också något som vi som liten kommun ska jobba med att använda, de korta och smidiga vägarna i kommunen, menade Tomas Kristoffersson.
Det är köparnas styrka i att digitalisera och expandera verksamheten till nya kunder, på nya marknader med befintliga och nya produkter som ska göra att företaget växer.
– Vi börjar med 100 dagarsplanen efter sommaren. Något jag lärde mig i Japan var att ta små förändringar vart efter och att gigantiska kliv oftast inte blev bra, säger Roger Jacobsson.
Nya ägarduon har mycket erfarenhet av internationellt arbete och i detta finns givetvis också möjligheten att expandera ut i världen för Dalom Produktion.

Idel glada miner vid ägarbytet av företaget Dalom Produktion AB. Här ses från vänster Roger Jacobsson, Rune Nyåkers, Per Segerström och Kenneth Hanis.

Personalstyrkan på 20 fast anställda och fyra-fem praktikanter följer med över till nya företaget.
Några som ser med tillförsikt på förändringarna i företaget är killarna Axel Elg, Mathias Herlufsén, Tim Dubais och Joel Noponen som berättar att det fått veta att det inte blir några stora förändringar till en början, samt att det finns planer på att utöka verksamheten. De fyra tycket det både låter och blir bra.

Fakta 1
JacobSeger Invest är ett investmentbolag med fokus på att förvärva och vidareutveckla mindre entreprenörsdrivna företag som står inför en generationsväxling. Företrädesvis görs investeringar i företag med en stark produkt och där kompetens inom internationell expansion, produktdifferentiering och digitalisering kan tillföras från de båda ägarna, Roger Jacobsson och Per Segerströms mångåriga industriella erfarenhet i storföretag som ABB och Eriksson.

Fakta 2
Dalom Produktion AB tillverkar tapetverktyg och kilramar. Arbetar långsiktigt och förenar utveckling och arbetsglädje med livskvalitet. Här jobbar personer som arbetstränar efter till exempel stroke, utbrändhet eller med andra funktionsnedsättningar.
Ägare: Hans Stenqvist och Rune Nyåkers.

Fakta 3
UML Europe AB. Aktiebolaget ska fokusera på industriell fordonsautomation, betjäna kunder över hela världen inom precisions jordbruk, entreprenadmaskiner. GPS-positionering med trådlösa terminalenheter. Allt-i-ett-styrkort, skärmmonitorer, styrsystem med elmotorer samt autopilotlösningar.Företaget ska också bedriva konsultverksamhet avseende företags organisation.
Källa: alla bolag.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS