ANNONS

I december träder en ny visselblåsarlag i kraft. Nu uppmärksammas en tjänst för ändamålet, och tjänsten är framtagen av framsynta företagare i Falun.
Foto: Dreamstime

Ny visselblåsartjänst framtagen av Faluföretag

FALUN. I december träder en ny visselblåsarlag i kraft. Denna innebär bland annat obligatoriska rapporteringskanaler för större arbetsgivare. En ny tjänst utvecklad i Falun ska erbjuda trygghet och skydd för den som i god tro rapporterar överträdelser på arbetsplatsen. – Vi kommer att släppa en unik tjänst, säger Andreas Pernhall som är vd för Human & Heart i Falun.

Den nya tjänsten tillskrivs viktiga egenskaper och har alltså Falun som ursprung.

I oktober 2019 antogs ett nytt EU-direktiv om skydd för visselblåsare. I Sverige föreslog en utredning en ny lag om rapportering av missförhållanden som ska gälla för såväl privat som offentlig sektor.
Bland annat blir det obligatoriskt att införa rapporteringskanaler för arbetsgivare med över 50 anställda.
Utöver att rapporter som inkommer i sådan kanal ska behandlas konfidentiellt uppställs i lagförslaget krav bland annat på hur kanalen ska vara utformad, informationsplikt om kanalen samt hur rapporter ska hanteras.

Den som rapporterar om missförhållanden enligt den föreslagna lagen ska också vara skyddad mot negativa åtgärder och repressalier.

– Visselblåsare spelar en oerhört viktig roll för möjligheten att upptäcka korruption. Studie efter studie visar att det är genom enskilda som slår larm som oegentligheter upptäcks. Välfungerande rapporteringskanaler är därför en grundkomponent i alla organisationers antikorruptionsarbete, sade Institutet mot mutors generalsekreterare Natali Engstam Phalén i ett pressmeddelande när det nya lagförslaget presenterades.
– Med det nya lagförslaget införs nu också en lagstadgad skyldighet för flera arbetsgivare att inrätta säkra rapporteringskanaler, utvecklade hon.
Detta enligt en kommuniké från it- och kommunikationsföretaget Consid.

Företaget Human & Heart i Falun har skapat en tjänst av just detta slag.

Tjänsten lanseras inom kort, och företagets vd Andreas Pernhall kommenterar:
– Vi kommer att släppa en unik tjänst, med fokus på att garantera såväl trygghet som skydd för rapportören, rättssäker utredning för den som utpekas och en hållbar process för klienten som väljer att ansluta sig till tjänsten, säger han i nämnda kommuniké.

Consid har även tillsammans med Human & Heart tagit fram den tekniska lösningen. Projektledare för tjänsten är Jörg Bassek, som tidigare har arbetat som revisor på KPMG i Tyskland.
– Vi har redan i dag RUM[1]® som visat sig vara en ypperlig och efterfrågad utredningsmetodik för såväl Sverige som den globala marknaden. Metodiken kommer att vara en del av visselblåsartjänsten, säger Bassek.

Andreas Pernhall, vd vid Human & Heart. Foto: Pressbild
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS