ANNONS

Åsa-Maj Pettersson, Doris Lederer-Kristoffersson och Rose-Marie Nyberg har rekryterats som vårdlärare till den satsning som Hedemora kommun gör på en vård- och omsorgsutbildning på vuxenutbildningen
Foto: Mikael Eriksson

Ny vårdutbildning garanterar jobb

HEDEMORA. Hedemora kommun gör nu en satsning på vård- och omsorgsutbildning. Detta för att möta den stora efterfrågan som finns på vårdpersonal.

Kraven på de som väljer att jobba inom vårdyrken ökar och därmed ställs även krav på en ökad kompetens.
– Vårdbehovet på de som får hjälp via exempelvis hemtjänsten är större idag än för tio år sedan, säger vårdläraren Doris Lederer-Kristoffersson.
Samtidigt söker arbetsgivarna med ljus och lykta efter utbildad personal. Redan nu har annonser om kommande sommars semestervikarier börjat dyka upp. Det gör att framtidsutsikterna att hitta ett arbete för de som väljer ett vårdyrke ser ljus ut.
– Behovet är stort i hela Dalarna, säger vuxenutbildnings rektor Lars Nilsson.

För att möta behovet gör nu Hedemora en satsning på en vård- och omsorgsutbildning riktad till vuxna.
För att ro det hela i hamn har tre nya vård- och omsorgslärare rekryterats. De tre är Doris Lederer-Kristoffersson, Åsa-Maj Pettersson och Rose-Marie Nyberg. I oktober kör de i gång verksamheten.
Doris är sjuksköterska och vårdlärare. Åsa-Maj och Rose-Marie är socialomsorgslärare.
– Vi ska bygga upp ett vård- och omsorgscollege, säger Lars Nilsson.
Utbildningen, som vänder sig till de som bor i Hedemora, kommer att ske inom ramen för vuxenutbildningen.

Utbildningen ska leda fram till att eleven får en formell behörighet motsvarande undersköterska och kan sedan söka jobb inom exempelvis hemtjänsten, särskilda omsorgen, som personlig assistent eller vårdare inom psykiatrin.
– Vi ska erbjuda en utbildning med bredd och hög kvalité, säger Lars Nilsson.
Deltagarna kommer att få individuella utbildningsplaner och där en del av utbildningen kommer att vara arbetsplatsförlagt lärande. Utifrån deltagarnas behov kommer utbildningstiden att som längst vara två år. Det kommer även att vara möjligt att plocka delar av utbildningen för att komplettera den kompetens eller utbildning eleven har med sig i bagaget.

Det kommer inte att vara en distansutbildning utan deltagarna ska vara på plats i Backmanska som nu håller på att ställas i ordning. Åsa-Maj Pettersson och Rose-Marie Nyberg tror på mötet mellan elever och mellan lärare och elever är utvecklande och nödvändigt för lärandeprocessen.
Ett metodrum ska skapas där deltagarna bland annat ska kunna lära sig hur man bäddar, tar prover med mera.
– De ska vara väl förberedda när de kommer ut på praktik, säger Doris Lederer-Kristoffersson.

Åsa-Maj Pettersson säger att man även planerar att ha utbildning för de handledare som ska ta hand om eleverna när de är ute på praktik. Och under praktiktiden kommer lärarna även att stötta eleverna ute på de olika praktikplatserna.
Ansökan till utbildningen kommer att gå att göra under hela året och antagningen vara flytande. Lars Nilsson råder den som är intresserad att ta kontakt med kommunens studie- och yrkesvägledare.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 36 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS