ANNONS

“Här är en kistvändare”, förklarar Terese Wängdal. Med på bild är installatören Ivan Persson.
Foto: Ann-Louise Ebberstein

Ny krematorieugn möter tidens krav

FALUN. 17 år höll kremationsugnen på krematoriet vid Skogskapellet i Falun. Nu är den på väg att bytas ut. Samtidigt görs en om- och tillbyggnad av kapellet.

– Det blir en mer ergonomisk arbetsmiljö för personalen, berättar Terese Wängdahl.
Terese är fastighetsingenjör vid Svenska kyrkan i Falun. Hon berättar att en normal livslängd på en kremationsugn är 15 år och att det var hög tid att byta ut den gamla ugnen.
– Vi fick faktiskt stänga några veckor tidigare än planerat då det uppstod en brand vid ett filter intill ugnen.

Den nya ugnen möter tidens krav på miljöanpassning. Det berättar Ivan Persson från Mitab i Forsbacka som är leverantör.
– Vi har valt att en nära leverantör, vilket är en fördel vid driften, poängterar Terese Wängdahl.
Den nya ugnen med tillhörande teknikrum är placerad i tillbyggnaden som ligger vid

Skogskapellets sydöstra del. Ugnen är utrustad med pneumatisk manövrering av raklucka, tittlucka och asklådelyft.
– Askan kan skrapas ut på samma nivå, vilket gör det lättare för personalen. Tidigare sköttes ugnen från två olika golvnivåer, förklarar Terese.
Intill ugnen byggs ett större teknikrum med rökavkylare, rökgasfläkt, filter, kolbehållare och annat som är nödvändigt för att utföra en kremeringen så miljömässigt som möjligt.

När allt är klart blir det en kapacitet på cirka sju kremeringar per dag.
På ena väggen intill ugnen är ett större fönster. På andra sidan fönstret kommer det att bli ett rum för anhöriga som vill vara med vid kremeringen. Något som blivit allt mer vanligt. Vidare finns ett rum för utlämning av urnor, kyl- och frysrum samt utrymme för hantering av farligt avfall och deponi.

– Här kommer också huvudentrén att bli samt ett nytt personalrum, säger Terese och visar runt bland byggdamm och byggmaterial.
När tillbyggnaden är färdigställd kommer renoveringar att genomföras i den gamla delen med bland annat nya fräscha omklädningsrum.

I Lilla kapellet kommer gamla färgade fönster att tas fram, fönster som tidigare varit gömda i väggen. I Stora kapellet som stod klart 1938 kommer inga förändringar att ske. Det ljusa avskalade rummet, med ett vackert tak i trä, förblir orört.
– Det blir nog bra när det blir klart, tror Marlene Rosenling, krematorievaktmästare.

Hur har ni löst det med kremering under byggtiden?

– Vi har transporterat den avlidne till krematorium i Mora, Ludvika och Sandviken.

I maj beräknas allt arbete vara klart, det är något senare än planerat.
– Innan vi startade så gjorde vi en provgrop för att kontrollera grunden. När vi sedan började gräva för den nya delen insåg vi att grunden inte var på samma nivå på alla ställen, och att det var andra förutsättningar än förväntat. Vi fick lägga tid på att förstärka grunden, säger Terese Wängdahl.

Innebär förseningen att det blir dyrare än beräknat?

– I vårt fall räknar vi inte med att förseningen i sig medför några extra kostnader för byggarbetet, mer än möjligen för extra hyrestid för bodar, avspärrningar och liknande. Det ser ut som om att vi slutar vid de 30 miljoner kronor som är budgeterat, slutar Terese Wängdahl.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) v 10 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS