Ny stor undersökning av gruvan under Dammsjön

Boliden ska leta efter fler malmkroppar runt dammsjön och nya gruvområdet med en gigantisk mätslinga
Foto:
GARPENBERG. Garpenbergsgruvan har den längsta malmreserven av alla Bolidens gruvor men man tror uppenbarligen att man kan hitta fler malmkroppar under och runt Dammsjön.

Boliden ansöker hos Bergsstaten om medgivande att utföra undersökningsarbeten och lägga ut en mätslinga runt Dammsjön och nya gruvanläggningen för att med en borrhålsmätningsmetod ovan och under jord titta på vad som kan hittas. Undersökningen startar i januari och pågår i nästan två år.
Slingkabeln placeras ut i terrängen enligt en karta. Kabelns läge är ungefärligt och dras i själva verket runtom befintliga hinder såsom gårdar, byggnader, vägar, hästhagar, fornlämningar.
Mätningen sker sedan dels i de borrhål som borras kontinuerligt i gruvan under jord samt för borrhål ovan jord som omfattas av godkända arbetsplaner.
Ingen åverkan sker därför på markytan, uppger Boliden som nu söker medgivanden från berörda fastighetsägare.
Kabeln kommer att placeras närmare än 30 meter från allmän väg (dock inte på vägen). Inom 200 meter från slingans, ungefärliga läge finns ett hyreshus, en samlingslokal avsedd för minst 50 personer, en kyrka och en distributionsbyggnad etc.. Delar av området omfattas även av detaljplanerade områden.
Just nu kommunicerar Boliden sin undersökningsplan med berörda fastighetsägare i syfte att minimera eventuella hinder.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Hedemora/Säter v48

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

Tre seriesegrar på tre år! Nu är nykomlingen IBF Hedemora redo för kommande helgs seriepremiär i division 2 mot IBK Östhammar.
Nu är IBF Hedemora trött på sjundeplatser. När division 1-serien inleds den 26 september vill tränare Peter Gunnarsson vara med i toppen med sina adepter.
Hon hade redan 13 SM-guld i "bagaget" när hon ställde upp i SM i skeet. Men det hindrade inte Maria Olofsson från Hedemora att ta ännu en medalj - denna gång ett silver och hennes 28:e.