ANNONS

Hitachi ABB Power Grids, som finns i Ludvika, har fått en ny stor HVDC-order för att länka Shetlandsöarna till Storbritanniens elnät. Detta säkrar jobb i staden och innebära att Ludvika fortsatt kommer vara världsledande.
Foto: Veronica Rigtorp

Ny stor HVDC-order till ABB

Hitachi ABB Power Grids tagit hem en ny stor HVDC-order för att länka Shetlandsöarna till Storbritanniens elnät.

Det är den första multiterminala HVDC-länken i Europa blir ett lyft för förnybar energi och ger ett säkrare elnät.

Hitachi ABB Power Grids har tagit hem en stororder från Scottish and Southern Electricity Network (SSEN) Transmission, som ingår i den brittiska energijätten SSE plc, för att bygga Europas första multiterminala HVDC-länk (high-voltage directcurrent).
Länken, som för första gången kopplar samman Shetland med det brittiska kraftöverföringssystemet, kommer att säkerställa en hållbar strömförsörjning och överföra den vindkraft som genereras på Shetlandsöarna och därmed bidra till Storbritanniens mål att få ned koldioxidutsläppen till netto noll per 2050.

Som del i projektet kommer Hitachi ABB Power Grids att leverera och driftsätta ett innovativt HVDC-system med en multiterminallänk som ger flexibilitet att överföra el i flera olika riktningar, baserat på tillgång och efterfrågan, med minimala strömförluster.
Detta leder till ett bättre energiutbyte och kostnadsoptimering samtidigt som koldioxidutsläppen minskas.

HVDC-systemet kommer att konvertera vindkraften från växelström till likström vid en HVDC-omriktarstation. Elen överförs därefter via kablar under jord och under vatten till en HVDC-station i Caithness i norra Skottland. Elen leds sedan vidare via Caithness- Moray-länken (som tidigare levererats av Hitachi ABB Power Grids) innan den konverteras tillbaka till växelström för att tillgodose elbehovet i norra Skottland och på andra ställen, och bildar därmed ett DC-system med tre terminaler, skriver Hitachi ABB Power Grids i ett pressmeddelande.
– Denna innovativa HVDC-lösning gör det möjligt för SSEN Transmission att effektivt kunna koppla samman och transportera förnybar energi och leverera ren el till konsumenter samtidigt som elnätets tillförlitlighet stärks, säger Niklas Persson, global chef för affärsenheten Grid Integration på Hitachi ABB Power Grids.
– Projektet är ytterligare ett exempel på hur vår nya affärsmodell fokuserar på vår kärnteknik och det stärker vårt åtagande inom hållbar energi i framtiden som den givna partnern för att möjliggöra ett starkare, smartare och grönare elnät.

HVDC-länken spelar en viktig roll för utvecklingen av Shetlands potential för förnybar energi genom att den kopplas till vad som kommer att bli Storbritanniens största vindkraftverk på land. Systemet förväntas stå klart under 2024 och är förberett för framtida anslutningar och integrering av fler förnybara energikällor.
– Vi är glada att arbeta igen med Hitachi ABB Power Grids för Shetlands HVDC-länk, att fortsätta bygga på den erfarenhet och det starka samarbete vi har etablerat i samband med konstruktion och drift av Caithness-Moray-länken, säger Sandy Mactaggart, SSEN Transmissions direktör för Offshore Delivery.
– HVDC-länken kommer att leverera betydande socio-ekonomiska och miljömässiga fördelar för Shetlands, Skottlands och Storbritanniens ekonomi, och kommer att leda till hundratals kvalificerade arbeten.

Hitachi ABB Power Grids banade väg för HVDC-tekniken för över 65 år sedan och har levererat mer än hälften av världens HVDC-projekt – nyligen inkom en order om att koppla samman världens största havsbaserade vindkraftparker i Dogger Bank i Nordsjön till det brittiska elnätet. HVDC-tekniken används allt mer runt om i världen för att integrera och överföra förnybar energi i stor skala och tekniken ses som avgörande för att möjliggöra en övergång till ren energi och bidrar till FN:s hållbara utvecklingsmål om att säkerställa tillgång till ekonomiskt överkomlig tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla samtidigt som klimatpåverkan minskas.
Källa: ABB

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS