ANNONS

Faksimil från Annonsbladet, nr 43 2019.

Ny revisorskritik i Norberg – DiN-ordförande chockad

NORBERG.”Vår samlade bedömning är att kommunstyrelsen ej säkerställer ändamålsenlig styrning och ledning av hemtjänstverksamheten (myndighetsutövning)”. Revisionen i ny rapport.

Kommunrevisionen i Norberg har låtit revisionsbolaget PwC granska hur kommunstyrelsen säkerställer att det finns ändamålsenlig styrning och ledning av hemtjänsten.
Revisorerna slår ned på en fyra kontrollpunkter:
“Dokumenterade rutiner saknas helt” blev svaret på hur myndighetsutövningen tillämpas
“Det saknas ett arbete med att säkra likabehandling mellan handläggarna”.
“Uppföljning av beslut och utförda timmar i förhållande till beslut sker ej till fullo enligt gällande rutin”‘
Kommunstyrelsen får delvis godkänt när det gäller strukturerad uppföljning och kontroll av ekonomin och kvaliteten inom hemtjänsten.
Förbättringspotentialen är med andra ord stor när kommunstyrelsen redovisar för revisorerna hur de åtgärdat bristerna i mars 2020.
Demokraternas ordförande i Norberg Lennart Skansfors:
– Jag är chockad, kritik på alla viktiga punkter i revisorernas nya granskning. Vem ska ta ansvar. Vår kommunledning blundar och den ende som har visat civilkurage bland socialdemokraterna, sociala utskottets ordförande och ledamoten i kommunstyrelsen Eva Hölke hoppar av sina uppdrag – vilket jag beklagar.
– Vi anklagas av s-ledningen för hets mot tjänstemän när vi krävde att socialchefen och kommunchefen måste gå. Här är IFO-chefen och socialchefen ansvariga, istället sjukskriver sig en av cheferna och så får det rulla på istället, säger Lennart Skansfors (DiN).
I en insändare i Fagerstaposten skriver Johanna Odö, Jimmy Fredriksson och Olle Rahm, Socialdemokraterna i Norberg, varför de i den tidigare uppmärksammade upphandlingsskandalen vill avvakta revisionens dom:
“Vi inväntar revisionens utredning av vad som egentligen skett, innan vi vidtar eventuella åtgärder.
Precis som i övriga landet bör chefer i Norbergs kommun ha politikens fulla förtroende, tills det finns oberoende underlag som visar på att någon har brustit i sin tjänsteutövning.
Det DiN ägnar sig åt kan inte kallas annat än hetsjakt på kommunens anställda och vi undrar vem som skulle vilja arbeta i Norbergs kommun om Demokraterna styrde”.

Tillägg:

Med anledning av PWC:s rapport om Hemtjänsten har Kommunstyrelsen kallats in för ett extrainsatt möte efter måndagens kommunfullmäktige möte. Mer om detta i kommande utgåva av Annonsbladet Dalarna.

Publicerat i Annonsvladet Dalarna, Avesta/Hedemora v50

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS