ANNONS

Från årsskiftet kommer hela ABB i Ludvika att arbeta inom ABB Power Grids Sweden AB parallellt med kollegorna på ABB AB. Och det blir jämställt i ledningen
Foto: Arkiv

Ny organisation sätts för Power Grids

LUDVIKA Från årsskiftet kommer hela ABB i Ludvika att arbeta inom ABB Power Grids Sweden AB parallellt med kollegorna på ABB AB. Och det blir jämställt i ledningen.

– Vi är cirka 8 000 medarbetare i svenska ABB och 4 000 av oss går över till Power Grids som blir en egen legal del inom ABB, ABB Power Grids Sweden AB. Efter halvårsskiftet nästa år är planen att Hitachi går in som ägare till 80,1 procent av aktierna och ABB med 19,9 procent i tre år, säger ABB:s Sverigechef Johan Söderström.

ABB släppte nyligen sin kvartalsrapport och numera finns inte mycket läsning om hur det går för Ludvikas affärsområde Power Grids. Som vanligt de senaste 8,5 åren så presenterade den svenska ABB-chefen Johan Söderström rapporten och det blev den sista gången för snart går han vidare till att bli Europachef för Power Grids, PG, när affärsområdet knoppas av från ABB till japanska Hitachi.
– Tre av fyra affärsområden inom ABB växte orderingången i kvartalet medan Robotics and Discrete Automation minskade beroende av en nedgång i efterfrågan från bilindustrin. En industri där framtida övergången till elbilar och vätgasbilar kommer öka efterfrågan på robotlösningar igen.
– Vi har lagt ned ett stort jobb på separationen och skapandet av ett starkt framtida ABB och ett starkt fristående Power Grids, säger Johan Söderström som inledningsvis kommer att arbeta från Västerås när han blir Europachef för Power Grids vid årsskiftet.

Sedan oktober har PG i Sverige en ny ledningsgrupp och organisationsuppdelningen börjar bli klar.
PG i Sverige kan nu stoltsera med att ha en jämställd ledningsgrupp, tre kvinnor och tre män i affärspositionerna och totalt 50 procent kvinnor:
– Det är jag jättestolt över och att ha en jämställd ledningsgrupp är mycket viktigt inför framtiden då mångfald och inkludering är en nyckelfråga och förutsättning i arbetet att skapa bra företag som bidrar till en bättre värld, säger Söderström.

Det blir följande affärsområden inom PG med cirka 2 800 anställda i Ludvika, 900 i Västerås samt 300 i övriga landet.
Transformers, Ludvika, Figeholm och Piteå – chef Tobias Hansson
High Voltage Products, Ludvika och Landskrona – chef Pia Brantgärde-Linder
Grid Integration HVDC, Ludvika och Västerås – chef Andreas Berthou
Grid Integration, GPQS, Västerås – chef Anna Svensson
Grid Automation, Västerås – chef Lars Wiklander
Svensk Marknad, hela landet – chef Jenny Larsson

Pia Brantgärde Linder blir chef för High Voltage Products, Ludvika och Landskrona.
Foto Jonas Bilberg

 

 

ABB:s nye GPG Manager HVDC och HVDC Service – Andreas Berthou
Foto Jonas Bilberg

FACTs-chefen heter Anna Svensson, eller som affärsområdet nu kallas Grid Integration, GPQS, Västerås

 

Jenny Larsson blev chef för PG- Svensk Marknad, hela landet

Johan Söderström tackar alla ABB-arna i sverige för jobbet med att dela Svenska ABB mellan ABB och ABB ABB Power Grids Sweden ABsom får Ludvika som största ort och som blir en del av Hitachi 2020. Foto Jonas Bilberg

Lars Wiklander blir chef för Grid Automation, Västerås

 

Tobias Hansson leder Transformers,med verksamhet i Ludvika, Figeholm och Piteå

– Vi har också delat upp tidigare gemensamma stabsfunktioner och byggt två nya starka bolag med kompetenta kollegor med kundfokus i Sverige och i övriga världen. Ett annat exempel är vår FOU-del; Corporate Research i Västerås där 90 av medarbetarna kommer att gå in i PG under ledning av Alireza Nami och övriga blir kvar på ABB under ledning av Mikael Dahlgren. Jag vill passa på att tacka alla kollegor som jobbat med transformeringen under 2019 parallellt med allt jobb med kunder, utveckling och leveranser. ABB i Sverige får Dennis Helfridsson som VD och vi kommer fortsättningsvis att samarbeta mycket och framgångsrikt mellan ABB och PG i Sverige och globalt.

ABB har i sina kvartalsrapporter i år knappt nämnt de delar som nu tillhör PG. Hur har HVDC-året varit?
– Bra, vi har vunnit framgångar i Japan, Sydkorea, Kina och Dolwin5-projektet och nu även Dogger Bank. Fem fina order och det kommer mer för HVDC-marknaden växer i alla världsdelar, exempelvis med tre planerade HVDC-korridorer i Tyskland samt en mängd överföringsprojekt globalt för att supportera utbyggnaden av förnybar energi. Men man ska också vara ödmjuk när det gäller dessa stora projekt, säger Johan Söderström.

ABB har beslutat att flytta interrupters från Ludvika till Vietnam och mättransformatorer till Polen, 100 berörs. Tecken på att det går dåligt?
– Vi lever på en mycket konkurrensutsatt marknad. Vi jobbar hela tiden med att se över vår organisation och verksamheter och utveckla oss själva. Vi måste hela tiden ligga steget före våra konkurrenter och förbättra oss. Mer än så vill jag inte kommentera detta, säger Johan Söderström.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS