ANNONS

Ny fraktion på Återbruken under 2021 ska minska avfallet till deponi med 50 procent.
Foto: VafabMiljö

Ny insamling halverar deponiavfall

LÄNET/NORBERG Under året kommer alla Återbruk i regionen att få en ny fraktion för fönsterglas. Det gör att massor av material som tidigare har lagts på deponi, det som förut kallades tippen, nu kan återvinnas. – Nu finns den nya fraktionen på nästan samtliga återbruk, bland annat i Fagersta och i Norberg. Det är inte ofta vi har möjlighet att gå från deponi till återvinning i ett steg, säger Ludvig Ericsson, enhetschef Återbruk på VafabMiljö.

Ny fraktion på Återbruken under 2021 ska minska avfallet till deponi med 50 procent.
Foto: VafabMiljö
Den nya fraktionen heter Fönster. Här kan den som besöker Återbruket lämna fönsterglas, bilglas, dricksglas, spegelglas med mera. Glasförpackningar lämnas som vanligt i insamlingen för glasförpackningar.
Ludvig Ericsson berättar att det fortfarande finns ett gäng glasmaterial som inte kan tas emot som exempelvis härdat glas.
– Det gäller bland annat glasskivan i mikrovågsugnen, ugnsluckor och annat glas som är bearbetat för att klara höga temperaturer. Kristallglas vill vi inte heller ha, för de innehåller ofta bly och är bättre att lämna till second hand.
Glaset som samlas in på Återbruken fraktas till Askersund för omlastning och vidare färd mot norra Tyskland. Det finns ännu ingen aktör som kan återvinna det här materialet i Sverige. Ludvig Ericsson menar att även om det transporteras längre sträckor är det bättre än att gräva ner det.
– När glaset återvinns kan det bli till nya produkter och det minskar behovet av att skapa nytt glas. Och det är bara en av miljövinsterna. Vi tjänar inte pengar på det här, men det är det bästa för våra barn och barnbarn, säger Ludvig Ericsson och fortsätter:
– Hittills har vi tagit emot totalt 57 ton glas på de anläggningarna som finns.
Nu kan det mesta lämnas på Återbruken, och på frågan vad som återstår blir svaret:
– Det enda vi tittar på nu är hur isolering ska återvinnas. Idag grävs den ner på deponin men det börjar komma lösningar som funkar även för isolering.
Sedan den 1 april finns insamlingen på 14 av de 18 Återbruken i VafabMiljös region. Under sommaren kommer den att finnas på samtliga Återbruk.

Kommunalförbund
VafabMiljö är ett kommunalförbund bildat av Heby, Enköping och alla kommuner i Västmanland. Målet är att avfallsmängderna ska minska och att avfallet ska ses som en resurs. Allt ska återanvändas eller återvinnas så långt det bara är möjligt.
Källa: vafabmiljo.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS