ANNONS

Nu är bygget av Envikens förskola officiellt invigt. En välbesökt tillställning som av såväl politiker som kommun, ortsbefolkning och barnen själva målas i färger av framtidstro. “Jag tror att det kommer bli en riktig kanonförskola”, säger Daniel Engberg, elevassistent på den direkt intilliggande Rönndalsskolan.
Foto: Sonny Jonasson

Ny förskola för nya Enviksbarn

ENVIKEN Nu byggs Envikens förskola. Ett sprillans nytt daghem för bygdens busungar. Ett efterlängtat sådant.

– Det har varit på gång länge och det känns roligt att vi nu är i gång med inledande markarbeten, berättar projektledaren Maja Eriksson.
Den gamla förskolan revs i våras, och sedan dess håller Envikens småttingar till i modulbyggnader.
Nu har emellertid spade träffat mark och signalerat start för vad som ska bli Envikens förskola. En till storleken sett voluminös skapelse i två våningsplan som ska inhysa sex avdelningar med kapacitet för totalt 108 barn, och sammantaget kan i lokalerna vistas 200 personer.
– Vi bygger stort och kör på det koncept som också använts vid bygget av förskolorna Slättaskogen och Hasselvägen, förklarar projektledaren Maja Eriksson det konstruktionsmässiga uppsåtet.

Att från första fundament till färg och fernissa färdigställa den nya förskolan tar sin lilla tid, och den rigorösa pjäsen beräknas stå klar i december 2020.
– Än så länge har vi inte stött på några problem i marken och vi hoppas att det fortsätter på det viset, anför en glad Maja Eriksson.
Tillsammans med flertalet kommunala och politiska representanter är hon på plats vid Rönndalsskolan när det första symboliska spadsvinget går av stapeln. Det sensommarvarma luftrummet vibrerar av förväntningar och det på småbarnsvis patenterat trivsamma kaos som uppstår när en mindre armé neonvästfluffiga knoddar sätter agendan.
– Hej alla barn, nu blir det barnprogram, inleder barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Ljungqvist (M) på rena “Farbror Frej”-manér.
Och konstaterar taktsamt:
– Det här är inte tillfälle för några längre tal, men det känns fantastiskt bra att arbetet med er nya förskola är i gång.

Han fick medhåll av partikamraten tillika ordföranden i kommunstyrelsens serviceutskott, Veronica Zetterberg.
– Det är svårt att beskriva hur roligt det är att vara här och hur stolta vi är att få bygga en ny förskola i Enviken, framhåller en märkbart glad och nästan känslosam Zetterberg.
Materialet för byggändamålet är trä, och arkitekternas visuella resumé tecknar Envikens förskola i röd helfigur, med kontrasterande detaljer som dörrar, skyltar och vissa takdelar i grönt respektive svart.
Projektledaren Maja Eriksson yppar de ekonomiska förutsättningarna.
– Det finns politiskt beslut om en budget på 50 miljoner kronor.

Miljoner vars innebörd av lokalbefolkningen betraktas med glädje och förhoppningar om ett lyft för Envikens yngsta.
– Det här är väldigt kul och viktigt för barnen. Jag tror att det kommer bli en riktig kanonförskola, säger Daniel Engberg, tvåbarnsfar och verksam som elevassistent på Rönndalsskolan.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 36 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS