ANNONS

Bovärden Staffan Karlmats fick äran att klippa bandet när de 17 nya lägenheterna i Sockenstugan i Stora Skedvi invigdes den 1 november.
Foto: Pär Sönnert

Ny epok för Sockenstugan – 17 nya lägenheter invigda i byggnaden

STORA SKEDVI De nya lägenheterna i Sockenstugan i Stora Skedvi är färdiga och inflyttningsklara. Byggnaden har rymt en rad olika verksamheter under åren och Säterbostäders ordförande, Michael Arvidsson (C), föreslår ett eget valspråk för byggnaden: “För Skäve, i tiden”.

November månad inleddes med en invigning i Stora Skedvi. Säterbostäder har byggt klart de 17 lägenheterna som nu inryms i byggnaden.
– Kul att få vara med och inviga något nytt i Skedvi igen. För några år sedan invigde vi den ombyggda skolan med den nya idrottshallen och nu har det byggts toppmoderna lägenheter här i Skedvi. Det här visar att Säter är en kommun som lever och utvecklas, säger Mats Nilsson (S), kommunalråd i Säter.

Vid invigningen tog även Säterbostäders ordförande, Michael Arvidsson, till orda.
– En inflyttning är viktig för utvecklingen av Skedvi, då det krävs att samhällsservicen också många utvecklas när fler flyttar in. 400 personer står i kö för att få en bostad i Stora Skedvi. Det här är början på att beta av den kön. En nyhet med bygget är att regnvatten ska samlas in och användas för att spola i toaletterna. Det ska bli intressant att få se hur den lösningen fungerar, säger han.

17 nybyggda lägenheter invigdes i Sockenstugan i Stora Skedvi. Foto: Pär Sönnert

Sockenstugan byggdes för snart 70 år sedan, 1953. Under årens lopp har byggnaden inrymt flera olika verksamheter.
– Jag har själv gått i förskola här och även varit här när det var ungdomsgård. Det har även bland annat varit bibliotek och begravningsbyrå i lokalen. Sockenstugan har varit viktig för Stora Skedvi, så jag föreslår ett eget valspråk för byggnaden: För Skäve i tiden, säger Michael Arvidsson.

Hans Johansson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, sade också några ord i samband med invigningen.
– Jag bor själv här i Skedvi och har haft mina barn på förskola i Sockenstugan. Det är fantastiskt med det stora intresset för att bo i Stora Skedvi, säger han.

Säterbostäders vd, Ellinor Fredriksson, berömde alla inblandade i bygget.
– Ett stort tack till alla, både hantverkarna och tjejerna som har skött kösystemet. Och så projektledaren Birger Eklund, som är värd flera dagars vila och återhämtning efter sitt jobb med detta, säger hon.

Hyresgästerna flyttade in redan vid invigningen. Invigningsbandet klipptes av bovärden Staffan Karlmats.
– En bovärd är en slags vaktmästare, kan man säga. Vi är 16 inom Säterbostäder och jag jobbar med våra lägenheter här i Stora Skedvi, berättar han.

 

Ulla Elvermark och Lars-Ola Nilsson är två av hyresgästerna som flyttar in i Sockenstugan i Stora Skedvi. Foto: Pär Sönnert

Två av de nya hyresgästerna är Ulla Elvermark och Lars-Ola Nilsson, som bor i Nyhyttan i andra änden av Säters kommun.
– Nu flyttar vi hit, till en nybyggd tvåa, så vi lämnar inte kommunen. Det här känns jättebra. Men vi kommer att behålla huset i Nyhyttan som sommarbostad så vi släpper inte Nyhyttan helt, berättar Ulla Elvermark.

Tidigare stod de i kö för en lägenhet i kvarteret Liljan, vars lägenheter invigdes häromåret i centrala Säter.
– Men vi avbröt det köandet och sökte oss till Skedvi i stället. Vi har nära till allt här, både affären och Skedvi Bröd. Dessutom gillar jag att promenera och det ska finnas fina slingor att promenera här, säger Ulla Elvermark.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 45, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS