ANNONS

“Fäboden är en pärla i välbesökta Säterdalen och vi vill att den ska vara öppen även i sommar”, säger Josefin Enström, näringslivsutvecklare i Säters kommun.
Foto: Pär Sönnert

Ny entreprenör till fäboden i Säterdalen sökes

SÄTER Säters kommun efterlyser nu en ny entreprenör som vill driva fäboden i Säterdalen i sommar. “Vi har sänkt kravbilden, bland annat så måste man inte ha egna djur vid fäboden”, säger näringslivsutvecklaren Josefin Enström.

De två senaste åren har fäboden i Säterdalen drivits av två olika entreprenörer. Till sommaren efterlyser kommunen nu en ny lösning.
– Det verkar inte bli någon fortsättning med de som drev fäboden förra året, även om de har fått frågan om att köra en sommar till. Därför går vi ut nu med en efterlysning, säger Josefin Enström.

Tidigare år har kommunen ställt vissa krav på entreprenören, bland annat att man ska ha haft egna djur som vistats vid fäboden.
– Men i år har vi sänkt kravbilden, bland annat det här med att man måste ha egna djur med sig vid fäboden. Det är ett plus om man har det, men vi vill inte exkludera någon intressent med att ställa det kravet. Man kanske kan driva fäboden själv, men låna in djur från någon annan aktör, säger Josefin Enström.

Inför och under sommaren 2019 gjordes stora förbättringar av fäboden. Kommunen investerade två miljoner kronor i att bygga en paviljong, ett större kök, ett förlängt tak över det gamla stallet, en “hoppa-i-hö-lada” samt nya djurstallar anpassat för svenska lantdjur som exempelvis hästar, getter, grisar och höns. Faciliteterna finns alltså redan på plats, nu återstår bara en entreprenör.
– Fäboden är en pärla i välbesökta Säterdalen och vi vill att den ska vara öppen även i sommar, säger Josefin Enström.

Hon uppmanar alla intressenter att höra av sig.
– Börja med att göra en intresseanmälan, så får vi ha en dialog om upplägget. Alla som har idéer kring fäboden är välkomna att höra av sig till oss, så fort som möjligt, säger Josefin Enström.

Då det ännu är oklart vem eller vilka som, förhoppningsvis, driver fäboden i sommar ligger frågan om öppettider ännu i luften.
– Det är en annan sak som vi får diskutera med den eller de som vi väljer som entreprenör. När fäboden öppnar för säsongen samt hur öppettiderna ser ut, säger Josefin Enström.
På sin hemsida betonar Säters kommun att “om båda parter efter avslutad säsong vill fortsätta samarbetet finns stor chans till förlängning”.

Fotnot: Den som är intresserad av att driva fäboden i Säterdalen i sommar kan kontakta näringslivskontoret via mejl på naring(snabel-a)sater.se.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nummer 18, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS