ANNONS

“Den här byggbeskrivningen är minst sagt efterlängtad. Det är många som har tagit kontakt med oss och frågat specifikt efter en byggbeskrivning för just attefallshus”, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på branschorganisationen Svenskt Trä.
Foto: Svenskt trä

Ny byggbeskrivning för attefallshus

DALARNA. Branschorganisationen Svenskt Trä har offentliggjort byggbeskrivningen ”Attefallshuset”.

Byggbeskrivningen avser ett arkitektritat, modernt attefallshus på 25 kvadratmeter som kan användas till såväl förråd som gäststuga eller självständig bostad.

– Den här byggbeskrivningen är minst sagt efterlängtad. Det är många som har tagit kontakt med oss och frågat specifikt efter en byggbeskrivning för just attefallshus, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.
Byggbeskrivningen i fråga finns nu tillgänglig på byggbeskrivningar.se, och på Bo & Bygg-mässan förra helgen har man också delat ut en folder om det hela.
Ett attefallshus får ha en storlek om 25 kvadratmeter och kan nyttjas enkelt fritidshus, förråd, garage, gäststuga eller en självständig bostad (ett komplementbostadshus) med både toalett och dusch. Svenskt Träs byggbeskrivning är ett modernt attefallshus på 25 kvadratmeter med kokvrå, sovrum, vardagsrum, loft, badrum men kan byggas utifrån behov utan badrum och kokvrå för att i stället få två sovrum.
I regel krävs för ett attefallshus inget bygglov, men i stället en anmälan till kommunens byggnadsnämnd.
Dock krävs alltid bygglov om huset byggs närmare en gata, väg eller park än 4,5 meter. Ska huset byggas närmare en granne än 4,5 meter krävs dennes medgivande.
– Vi vill med våra byggbeskrivningar visa att det är enkelt att bygga rätt i trä. Med god planering och bra instruktioner kan fler bygga sitt eget attefallshus, proffs eller inte, säger Johan Fröbel i en kommuniké från Svenskt Trä.

Attefallshus och nya byggbeskrivningen

I juli 2014 beslutades att en ny typ av komplementbyggnad får byggas utan bygglov. Den kom att kallas attefallshus uppkallat av Stefan Attefall som var Sveriges bostadsminister mellan 2010 och 2014.
Byggbeskrivningar.se inhyser ritningar, illustrationer, instruktionsfilmer samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. Även dimensioneringsprogram. Byggbeskrivningarna finns även att hämta i den lokala bygg- och trävaruhandeln.
Svenskt Träs byggbeskrivning Attefallshuset finns att ladda ned kostnadsfritt på byggbeskrivningar.se.

 

Publicerad i Annonsbladet Dalarna v49

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS