ANNONS

Camilla Gunnarssons senaste bok handlar om Gina som får hudsjukdomen vitiligo.
Foto: Rebecca Linder

Ny bok uppmärksammar vitiligo

SÄLEN. Den nya boken “G som i Gina och gepard” handlar om Gina som får hudsjukdomen vitiligo. Boken är skriven av Camilla Gunnarsson, utifrån Bella Slottners erfarenheter av sin vitiligo.

– Ett syfte med boken är att sprida information om vitiligo och bidra till att fler vågar visa sina fläckar och att fler vet vad det handlar om, säger Camilla Gunnarsson.
Camilla växte upp i finlandssvenska Närpes, är utbildad psykolog och flyttade sedan till Avesta eftersom hon hittat kärleken här. 2002 blev hon mamma till två barn som numera är tonåringar och i december 2016 flyttade familjen till Sälen för att leva ett enklare men mer aktivt liv. I januari 2015 bestämde hon sig för att ta tag i drömmen om att skriva en bok. Sedan dess har det blivit flera böcker för barn och ungdomar.

Genom sitt skrivande vill hon bland annat ge en röst åt de som har svårt att göra sina röster hörda. Hon vill också bidra till att minska tabun kring psykisk ohälsa, förklara “psykologiska saker” på ett enkelt sätt och öppna upp för samtal.
– Den här gången kom jag inte på idén själv till boken utan det var Ulrika Slottner som äger och driver Idus förlag som frågade om jag kunde tänka mig att skriva en bok om vitiligo. Hennes dotter Bella Slottner har diagnosen och boken är en mix av Bellas erfarenheter och min fantasi. Ett sånt förtroende kunde jag förstås inte tacka nej till, och jag såg genast framför mig hur boken skulle börja och att den supersnabba och fint fläckiga geparden skulle vara en ingrediens i den, berättar Camilla.

Trots att cirka en procent av befolkningen har vitiligo är okunskapen fortfarande stor. Hos de som har diagnosen hoppas de med boken kunna skapa igenkänning och bidra med mod till de som behöver det.
– Hos de som inte har vitiligo hoppas vi kunna skapa förståelse. Ett centralt tema i boken är också att försöka att, utifrån vad som är möjligt, ”leva det liv man vill” trots svårigheter man kämpar med, framhåller Camilla och tillägger att det kan ju tillämpas på mycket annat i livet också.

Hon menar att det är lätt hänt att de problem vi har leder till ytterligare problem för att vi till exempel fastnar i att undvika saker, vilket Gina gör i boken.
– Jag tror man kan känna igen sig i boken även om man har annat som man skäms över eller kämpar med och som hindrar en i livet, säger Camilla.

Publicerad i Annonsbladet vecka 31 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS