ANNONS

Den 16 november 2019 blir det 50- årsjubileumskonsert för orgeln. Det nya orgelsystemet öppnar väldiga möjligheter för organist Anita Sundmark. I bakgrunden kyrkoherde emerita Ann-Gerd Jansson och Ingemar Oskarsson från Prototypteknik i Umeå.
Foto: Veronica Rigtorp

Nutida toner i Stora Tunas kyrkas orgel

BORLÄNGE. Dator installerad i läktarorgeln i Stora Tuna kyrka. En tidig 50-års present på 440 000 kronor som ger 26 000 kombinationsmöjligheter.

Den orgeldator som nu monterats i den snart 50 år gamla läktarorgeln motsvarar det senaste i utvecklingens hänseende vad det gäller teknik.
– En Programmable Logic Controller, PLC, med ett styrprogram ser till att kombinationerna lagras och kan plockas fram efter behov. PLC-datorer används i stort antal inom industrin för olika ändamål och de är gjorda för lång och trogen tjänst, förklarar Ingemar Oskarsson från Prototypteknik i Umeå, som installerat systemet i orgeln.
Han tillägger:
– Och de hänger sig inte så lätt.

Stora Tuna kyrkas organist Anita Sundmark är synbart glad över orgelns uppgradering till nutid.
– Det nya kombinationssystemet öppnar för fler variationsmöjligheter i registreringar och snabba byten i klangfärger, förklarar Anita Sundmark.
Kyrkoherde emerita, Ann-Gerd Jansson, har varit med från början och har fått uppdraget att fullfölja projektet.

Hon berättar med stolthet om den förnäma läktarorgeln från 1969. Bakgrunden till att den nu uppdaterats var bland annat ett önskemål från Anita Sundmark om ett modernt kombinationssystem för att nyttja orgelns alla möjligheter.
– Jag gav Anita i uppdrag att ta fram underlag och kostnader, förklarar Ann-Gerd Jansson.

Hon tog sedan detta genom kyrkorådet, som ställde sig positiva till investeringen. Ansökan om förändring i kyrkorummet inlämnades till Länsstyrelsen och beviljades. En tidsplan gjordes upp, och nyligen installerades systemet som kan ge 26 000 kombinationer.

Organist Anita Sundmark trycker på små vita knappar och får fram nya toner från mastodontorgeln.
– Den gamla skramlade väldigt, nu susar det bara till, säger hon glatt.
Hon förklarar ingående alla fördelar med det nya kombinationssystemet, men det är mestadels information för den redan frälste. Om barockmusik och franska styckens dynamik, som ibland krävde upp till tre hjälpande personer intill organisten, för att hinna registrera om från ett stycke till ett annat.
Nu kan hon snabbt ändra det med en pinkod.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 48 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS