Det EU-finansierade forskningsprojektet Smart Exploration har använt nya prospekteringsmetoder som indikerar järnmalmsmineraliseringar långt under de kända fynden ned till 850 meter under Blötberget, kanske ända ned till 1400 meters djup. Nu vet NIO var de ska diamantborra.
Foto: NIO/Smart Exploration

Nu vet NIO var de ska borra med EU:s hjälp – ser ned till 1400 meter i Blötberget

LUDVIKA. Nu har Nordic Iron Ore, NIO, inletr halvårslång investerarkampanj som ska ge ett investeringskapital på 2,4 miljarder kronor för återstart i Blötberget och bygge av anrikningsverk.

Anrikningsverket i Skeppmora och utfrakten sker på järnvägen ut mot Klenshyttan ned till hamnen i Oxelösund..

Så här kan det framtida anrikningsverket och järnvägsutfrakten som NIO vill bygga för Blötbergsgruvan komma att se ut. Illustration NIO

Samtidigt så intensifierar NIO jobbet med att bevisa och öka järnmalmsfyndigheterna.
Annonsbladet har berättat om borrplanerna med 25 hål med över 13 kilometers längd i och runt sjön Väsman.
Under sommaren har nya seismiska mätningar utförts över fyndigheterna vid Blötberget. Mätningarna, som gjorts i samarbete med det EU-finansierade forskningsprojektet Smart Exploration, indikerar att mineraliseringen i Blötberget fortsätter betydligt djupare än vad tidigare gjorda borrningar visat.

EU-prokjektet flög i somras över NIOs gruvfält i Ludvika och EU-projektet använder nu nya prospekteringsmetoder för att lokalisera var man ska borra för att bevisa mer malm. Foto NIO

En av bilderna som har tagits fram inom Smart Exploration visar indikationer var NIO skulle kunna borra efter nya järnmalmskroppar under de fynd man har ned till 850 meter.Tecken tyder på mineraliseringar på över tusen meters djup, ned till 1400 meter.
– Mätningarna måste kompletteras med borrningar men talar dock för att livslängden för Blötbergsgruvan kan förväntas öka från nu beräknade tolv år, säger VD Lennart Eliasson.
Eliasson understryker att bolagets långsiktiga strategi är att expandera driften till närliggande Håksberg och Väsmanfältet.
– Den ekonomiska livslängden är därför med största sannolikhet betydligt längre än de tolv år som studien räknar med, och som bara gäller Blötberget.
– Många av de investeringar som görs inför starten i Blötberget kommer också att kunna användas vid den fortsatta verksamheten i Håksberg och Väsman, och som därmed blir mindre investeringstunga, säger Eliasson.
Går investeringsrundan som NIO hoppas på sex månader, så fattas ett investeringsbeslut och gruvbygget och pumpningen i Blötberget tar två år och i så fall är planen att börja brytningen i mitten av 2022.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Ludvika/Smedjebacken v51

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS