ANNONS

Isse Baltaci kan glädjas åt en rekordsommar för Bryggan och hoppas att hösten blir lika bra när han öppnar sin andra restaurang KG9 i oktober.
Foto: Karin Diffner

Nu vågar krögarna se framåt

LUDVIKA-SMEDJEBACKEN. Efter en lång kämpig tid vågar krögarna i Västerbergslagen nu börja hoppas på framtiden. – Det har varit tufft, men nu är jag jättehoppfull, säger Isse Baltaci som driver två krogar i Smedjebacken.

I tisdags meddelades att pandemirestriktionerna för bland annat restauranger slopas den 29 september, något som glädjer många.
I Smedjebacken har sommarrestaurangen Bryggan precis stängt medan “systerkrogen” KG9 öppnar i oktober. För krögaren Isse Baltaci har vinterhalvåret varit kämpigt.
– Det var jättetufft och jag var tvungen att dra ner på personal, men vi har lyckats skapa en trygghet och satsat på matgäster vilket blev räddningen. Det var svårare för dem som bara lever på drickan, säger han.

Sommaren på Bryggan gick däremot över förväntan. Isse Baltaci märkte att Smedjebacksbor och turister ville ut. Han beskriver det som en “äntligen-känsla”.
– Det har varit rekord både när det gäller omsättning och antalet gäster. Under högsäsongen blev det oftast fullt och vi tog emot så mycket vi kunde hantera.
Hur många är det då?
– Lite över hundra matgäster samtidigt.
Nu vilar han ut innan KG9 ska öppna i oktober.
– Så snart vi får börja mingla och dansa igen kan jag anställa folk och anlita artister igen.
Har du något på gång?
– Ja, artister är kontaktade och personal står och väntar, så vi är redo.

Hamnkrogen Stället i Ludvika är också redo för hösten.
– Ja, vi ska göra en liten uppfräschning av lokalerna och så planerar vi lite småevent som dryckesprovningar och avsmakningsdagar innan vi går in för julborden, berättar krögaren Linnea Kling-Ström.
Hur har det varit sedan ni tog över i september förra året?
–Vi visste ju att det skulle bli en uppförsbacke i och med pandemin, men jag tycker att den var mindre än vad jag hade trott.
Hur har sommaren varit?
– Jättebra. Man märkte i våras att folk började röra sig ute mer. Och sedan när man kunde sitta ute så blev ju allt lättare. Vi får ju nästan en restaurang till på uteserveringen.

På Maze som öppnade igen i våras efter en ofrivillig coronapaus har sommaren rullat på med fullbokade helger enligt de restriktioner som gällt. Krögaren Christofer Li uppskattar att restaurangen då har ungefär 60 gäster mot en kapacitet på 150.
– Matgäster finns absolut, men på dryckessidan märks det att folk inte varit ute och festat, säger han.
Nu testar han och hans kollegor att arrangera lite mindre dryckesevent på vardagar med max 25 deltagare. Nyligen arrangerades en ginprovning och snart väntar en rödvinsprovning och ett tillfälle att prova whisky från Mackmyra.
– Sedan funderar vi på provningar med prosecco/champagne, öl och rom också.
– Det har inte funnit så mycket sådant i Ludvika och vi tror att det kan finnas ett intresse, säger Christofer Li.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS