Anne-Marie Sörbergs har nu, med hjälp av bland annat Sten Perers och en arbetsgrupp, tecknat ned i bokform Bachmanska skolans historia och dess utbildningar. Boken släpps 7 juni på Café Wahlmans.
Foto: Mikael Eriksson

Nu släpps boken om Bachmanska skolan

HEDEMORA. Historien om Bachmanska skolan samt dess utbildningar till möbelsnickare och av bondsöner finns nu mer i bokform. Det är Anne-Marie Sörbergs som sett till att detta kommit på pränt

Anne-Marie Sörbergs fortsätter sitt till synes oförtröttliga arbete med att dokumentera Hedemoras möbeltraditioner.
– Jag är en barfotaforskare, säger hon och skrattar.
Hur det är med den saken får vara osagt, men Anne-Marie besitter kontakter, kunskaper och en nyfikenhet som gör att saker blir gjorda och saker kan bevaras till eftervärlden.

Den 7 juni på Café Wahlman släpps hennes och föreningen Hantverk & Designs senast bok som fått titeln “Bachmanska Slöjdskoleboken – 135 år i kunskapens tjänst”.
Som titeln anger så var verksamheten vid Bachmanska i gång från 1897 till den sista årskullen lämnade skolan 2014. Och många är det som har en relation till skolan.

I boken, som omfattar 180 sidor, har hon samlat fakta om skolan och utbildningarna till möbelsnickare och av bondsöner. Med i boken finns även sex stycken dikter av Paul Lund. Dessa har tidigare endast varit publicerade i tidningen Spånor som Kamratföreningen vid Bachmanska gav ut under åren 1929 till 1954. I en del av boken berättar före detta elever vid skolan om deras liv i träets tjänst.

Tanken var att boken skulle ha lämnat tryckpressarna 2014. Men då Konstfacks arkiv, som har en del information om Bachmanska, meddelade att de skulle hålla stängt för ombyggnation under 1,5 år fick bokens utgivning skjutas framåt i tiden.
Anne-Marie Sörbergs säger att det varit en arbetsgrupp som hjälpts åt att sammanställa fakta. I gruppen har förutom henne även ingått Ingalill Sjö, Birgitta Gezelius, Sylvia Lundevall, Dalke Olenius och Bengt Myrsell. Redaktör för boken har Sten Perers varit.
– Boken är närproducerad, närtryckt och med stor delaktighet från alla inblandade, säger Anne-Marie Sörbergs.

Även om boken ger svar på många frågor kring Bachmanska skolan och kastar lite nytt ljus över utbildning återstår en nöt att knäcka. Och det är var finns den guldmedalj och det diplom som skolan fick vid den stora konst- och industrimässan i Stockholm 1897. Trots ett idogt forskande och letande så har Anne-Marie Sörbergs gått bet.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 23 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS