ANNONS

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala och Fredrik Rönning kommunstyrelsens ordförande Smedjebackens kommun vid bygget av nya Strandängens förskola.
Foto: Veronica Rigtorp

Nu ska ordning och reda råda på bygget

DALARNA/SMEDJEBACKEN. Handslaget mellan Byggnads och Socialdemokraterna 2018 går från ord till handling i Smedjebacken.

Dalarna var först med Handslaget. Sedan har det spridit sig över hela landet. Smedjebackens kommun är först i länet med att gå från ord till handling i arbetsrättsliga villkor vid upphandlingar med skattemedel.
I Dalarnas starkaste S-fäste, Smedjebacken, har Handslaget nu gått från ord till handling. Kommunen har tagit beslut i fullmäktige om krav på arbetsrättsliga villkor i de upphandlingar som kommunen gör. Nu har kommunen även tagit fram principer för hur det ska verkställas vid entreprenadupphandlingar. Det innebär tydligare krav på arbetsvillkor för de som jobbar på byggena, bättre koll på och förhandsgodkännande av underentreprenörer samt krav på att entreprenörerna tar emot lärlingar. Om entreprenörerna inte sköter sig så kommer avtalen att rivas upp eller så kommer de få betala böter.
– Sammantaget kommer det här leda till att de som gör jobb för Smedjebackens kommun har schyssta villkor och att mängden underentreprenörer begränsas. Vi ska se till att de som jobbar på kommunala byggen ska omfattas av svenska kollektivavtal. Ingen entreprenör ska kunna pressa priser eller öka sin vinst genom att ge dåliga villkor till dem som arbetar på byggena, så enkelt är det, säger Fredrik Rönning.
Bakgrunden till att Smedjebackens kommun gör detta är att Socialdemokraterna i Dalarna och Byggnads GävleDala inför valet 2018 gjorde ett handslag om att tillsammans arbeta för att de varor och tjänster som upphandlas med gemensamma skattemedel ska bidra till ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Det ska ske genom den svenska modellen. Svenska kollektivavtal ska gälla på alla byggen som bekostas med skattemedel.
– Handslaget med Socialdemokraterna var en viktig markering om hur värdefullt det är med facklig-politisk samverkan. Vi kan gemensamt ställa krav som ökar tryggheten och förbättrar villkoren på arbetsplatserna. Tillsammans blir vi starka och kan skapa bättre villkor för arbetare. Svenska kollektivavtal ska gälla, så enkelt är det, säger Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala.
Han ser med egna ögon hur villkoren ibland är rent ut skrämmande för de som jobbar.
– Vi är ute varje vecka på arbetsplatser och ser hur det ser ut. Jag springer veckovis på arbetare som inte har det som de ska.
På ett ställe sov arbetarna på en stapel med gipsskivor, berättar han, och menar att det tyvärr inte är ett enstaka undantag.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS