ANNONS

Gustaf Bäckström Elmelid är projektledare för dalamusikernas egna gala Dalecarlia Music Awards. “Det har varit tuffa sittningar i jurygrupperna”, berättar han angående de tävlande artisterna.
Foto: Sonny Jonasson

Nu ska Dalarnas musikelit prisas

BORLÄNGE. I länet har en bred musikfåra plöjts där man dansat, roats och röjt. Femte festen lurar i faggorna. En dalagala för att fira att livet är att lira.

– Det känns om att läget är under kontroll, meddelar arrangörsgruppens projektledare Gustaf Bäckström Elmelid en vecka innan den femte upplagan av Dalecarlia Music Awards.
– Å andra sidan är det alltid så här i slutet det kan dyka upp oväntade omständigheter, så det gäller att vara alert, skrattar han.

Musikgalan Dalecarlia Music Awards dansade ned i dopfunten 2014, och nuvarande huvudman är Musik i Dalarna, där Gustaf till vardags även jobbar som projektledare. Värdskapet för galan har delats broderligt mellan Falun och Borlänge. Från starten med två år på Galaxen till två år på Magasinet, för att nu åter vara tillbaka på Borlängemark och närmare bestämt Liljan.
– Det blir ganska stor skillnad att ha galan på Liljan jämfört med Magasinet, berättar Gustaf.
– Magasinet har så stor rymd och är pampigt med sin takhöjd. Liljan har lite mer av den här intima klubbkänslan. Båda platserna har såväl för- som nackdelar, men i år kände vi för att köra på Liljan och framhålla den här vibben som påminner om att gå på en vanlig spelning, utvecklar han.

Lördag den 7 april patineras publiken i ett panoramaperspektiv av musikaliska uttryck.
Just den gränsöverskridande kreativa floran är något som tilltalar Gustaf Bäckström Elmelid.
– Här finns en så spännande mix av genrer, där norra Dalarnas folkmusikrötter samsas med rock och pop som spirat ur bruksorterna i länets södra delar, förklarar han.
– Dessutom klassisk musik av hög klass, och som helhet ser man vilket fantastiskt musikliv Dalarna har. Därav känns det också självklart att alla dessa musiker ska ha en helkväll i rampljuset som tillhör bara dem.

Elva tävlingskategorier och övriga omnämnanden når sin kulmen när 14 priser ska hitta nya ägare – jag står faktiskt och kikar på pokalerna nu, inflikar Gustaf.
Därtill kommer scengolvet att utgöra plattform för inte mindre än 6 liveakter.
Besvärjelsen, Mimikry, Pandora Drive, Nightshine, Jolina och Soulsaga öser frikostigt ur säckar med tonalt strössel. Bevingad stonerrock möter snärtig melodisk punk och elektronisk eufori. Med mera av flera.

Dynamik är en dygd i sammanhanget, och att kvaliteten på årets inskickade tävlingsbidrag likväl varit oerhört hög vidimeras av Gustaf Bäckström Elmelid.
– Det har varit tuffa sittningar i jurygrupperna.
– Till sist har man kommit överens och nått ett gemensamt beslut, men ibland har det handlat om rena hårklyverier.

Publicerad i Annonsbladet vecka 14 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS