ANNONS

Kristin Kristersson och dottern Louise Kristersson fortsätter caféverksamheten på Karlfeldtsgården tills vidare. “Nu håller vi öppet torsdag-söndag och sen planerar vi för julbord”, säger Kristin.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Nu satsar mor och dotter på året runt-café

KARLBO/AVESTA z Skördefesten blev lite av finalen för de olika verksamheterna på Karlfeldtsgården. Men det gäller inte företaget Två kullor med Kristin Kristersson i spetsen. Tillsammans med dottern Louise, som numer är kulla nummer två, ser hon fram mot en året runt-verksamhet.

– Det har varit en otrolig sommar och nu tänker vi ha öppet torsdag-söndag fram till och med oktober. Sen tänker vi ha julbord och då får vi se vad det blir för öppettider, säger Kristin Kristersson.

Erik Axel Karlfedts barndomshem och uppväxtmiljö Karlfeldtsgården är plats för kulturevenemang, slöjd, hantverk och historia. För fjärde sommaren har också Kristin Kristerssons företag Två kullor AB stått bakom kafé, mat och catering. I år med dottern Louise i verksamheten.
– Det har varit mycket den här sommaren och skördefesten drog många besökare, det var också första gången vi var med på skördefesten, säger Louise Kristersson.
Mamma Kristin har ett förflutet som fisk- och delikatesshandlare och har drivit cateringföretag i 18 år.
– Jag och exmaken hade fisk- och delikatesshandel i Borlänge och när vi slutade sa jag att jag aldrig mer skulle ha egen verksamhet. Men jag älskar det här och den här platsen ger mig energi, säger Kristin Kristersson som numer bor i Avesta liksom Louise.
Kristin jobbar också som lärare och hon påpekar att mycket ansvar vilar på dottern.
– All mat lagas från grunden och vi bakar själva, säger Kristin.
Förutom serveringen erbjuds catering och försäljning av smörgåstårtor. Företaget har också beviljats serveringstillstånd för verksamheten på gården.
Nu finns det mer planer som mor och dotter Kristersson ser fram emot.
– Vi vill få in mer inredning i verksamheten. Redan idag har vi försäljning av en del inredningsdetaljer och vi får se hur vi ska utveckla det, säger Kristin Kristersson.

Hur har sommaren varit?
– Det här har varit den bästa sommaren sedan vi startade. Egentligen var det bara orken som inte räckte hela vägen. Vi var inte riktigt förberedda på alla besökare, men jätteroligt, säger Kristin Kristersson.

På gården finns också en hantverksbutik som varit öppen dagligen under sommaren. Eva Forsberg är samordnare för hantverkarna och skördefesten blev finalen för butiken.
– Det här är åttonde året jag är med och eftersom vi haft öppet dagligen har vi turats om att vara på plats. Men folk ställer gärna upp, säger Eva Forsberg.
Det är hantverk och slöjd i många former – vävar, dukar, stickat, träslöjd med mera. Eva Forsberg stickar bland annat sockor i glada färger och en vägg är fylld av hennes sydda kuddar.
– Jag älskar blått och det kanske syns, säger hon och visar på kuddar i många blå nyanser, säger hon och tillägger:
– Om pandemin tillåter kommer vi att ha en julmarknad här. Karlfeldtsgården och den här miljön är fantastisk året om.

Skalden Karlfeldts barndomshem
Karlfeldtsgården i Karlbo är skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem och ägs sedan 1984 av Avesta kommun. Karlfeldtsföreningen i Folkare bildades 1985 och hjälper till med att förvalta gård och kulturarv. Föreningen har till uppgift att väcka intresse för Erik Axel Karlfeldts författargärning och medverka till en levande kulturmiljö i hans barndomshem.
Karlfeldtsföreningen arrangerar och medverkar årligen i ett flertal kulturprogram och initierar samtal och studiecirklar med Karlfeldts verk i fokus.
Kommunens målsättning är att hålla Karlfeldtsminnet och lyrikintresset levande och vara ett fönster utåt för bygdens konsthantverkare. Vidare att
vara en stimulerande miljö för föreningar och enskilda att disponera i samklang med gårdens kulturhistoriska betydelse.

Källa: karlfeldt-folkare.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS