ANNONS

Nu måste vårdnadshavare ansöka om skolskjuts för att elever ska få skolkort nästa termin.
Foto: John Leander

Nu måste man ansöka om skolskjuts

AVESTA Tidigare har skolkort kommit till elever mer eller mindre per automatik. Men från och med nästa läsår måste vårdnadshavare ansöka i förväg. Och det är bråttom.

Generellt i Avesta, liksom i resten av Dalarna, har skolkort inte varit något elever eller deras föräldrar behövt ägna många tankar åt. De har delats ut och sedan har eleverna burit dem med sig. Men redan från och med i måndag och senast inom två veckor gäller det numera att vara på tårna.
För det är den period då man måste ansöka om att ens barn behöver skolkort. Detta gäller även för de som redan har skolskjuts och 4 april är sista anmälningsdag.
– Ja det brukar gå automatiskt. Dalatrafik har skickat ut korten. Men nu måsta man som vårdnadshavare ansöka om skolkort, säger Anna Linder, skolskjutshandläggare på Avesta kommun.

Varför har den här ändringen gjorts?
– Det handlar om att effektivisera och spara på miljön och så är det en ekonomisk besparing.

En E-tjänst kommer att finnas tillgänglig på kommunens webbplats från 22 mars, där man kan logga in med bank-ID. Information finns på olika språk när man har loggat in på E-tjänsten. Den som inte har Bank-ID hänvisas till sin bank för att få hjälp att skaffa det.
Finns det inte en risk att många missar det här?

– Det ska det inte vara. Vi har annonserat och det ligger ute på Ping Pong, lärplattformen på kommunen. Och så ligger information på kommunens hemsida. När hela projektet startade i Dalarna var det också ett inslag om det i lokal-tv, säger Anna Linder

För att vara säker på att få skolkort måste man allts ansöka senast 4 april. Varför så kort ansökningsperiod?
– Dalatrafik ska planera alla skolskjutsar i hela länet, så de behöver den här tiden på sig.

Vad ska man göra om man ändå missar att anmäla i tid?
E-tjänsten kommer att fortsätta vara öppen. Den stängs inte. Men då är man inte garanterad skolskjuts. Då kan det bli fördröjningar innan man får ett skolkort.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS