ANNONS

Totalt har nu över en miljon personer i Sverige vaccinerats med en dos.
Foto: Veronica Rigtorp

Nu kan 70-74-åringar boka vaccineringstid

DALARNA. Vaccinationsbokningen för 70-74-åringarna har öppnat. Den som är mellan 70 och 74 år kan nu själv boka tid för vaccination mot covid-19 genom att logga in på e-tjänsterna på 1177.se. Den som inte kan boka via e-tjänsterna får hjälp av telefonsupporten.

Totalt har nu över en miljon personer i Sverige vaccinerats med en dos. I Dalarna har 15 procent fått en dos och 7 procent två doser:
Vaccineringen är gratis. Samtliga godkända vacciner mot covid-19 ger bra skydd mot allvarlig sjukdom redan efter en dos, men för tre av de nu fyra godkända vaccinerna behövs en andra dos:
– Vi ser nu att få personer smittas av covid-19 efter att de fått sin andra vaccindos. Det tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Onsdagen den 31 mars öppnade tidbokningen på webbplatsen 1177.se för personer födda år 1947, 1948, 1949, 1950 och 1951.
Väntetid i telefonsupporten kan förekomma om det är många som vill boka in sig samtidigt, skriver Region Dalarna.
Alla mellan 70-74 år som är folkbokförda i Dalarna kommer också att få ett kort hem i brevlådan med information om att det nu går att boka tid för vaccination mot covid-19. Detta för att säkerställa att alla i gruppen nås av informationen.
– Också efter vaccinering är det viktigt att fortsätta att följa de råd och rekommendationer som finns för att bromsa smittspridningen. Anledningen är att man i sällsynta fall kan bli smittad trots att man är vaccinerad och det är ännu oklart om man som vaccinerad kan sprida sjukdomen vidare, säger Anders Lindblom.
Personer som är 75 år och äldre kallas till vaccinering mot covid-19 via telefon eller brev.

Så här gör du
Logga in på 1177.se.
Klicka på din vårdcentral och välj ”Boka tid för vaccination mot covid-19”.
Har du inte e-legitimation och behöver hjälp att boka tid? Ring Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88. Telefonsupporten har öppet vardagar 08.00-16.00.
Det går inte att ringa till vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen på 1177 för att boka tid.
Regionen ber om respekt för prioritetsordningen. Boka bara tid om du tillhör gruppen 70-74 år. Tider som bokas av personer som inte tillhör den prioriterade gruppen kommer att avbokas.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS