Från vänster: Karin Ångström, Ingela Thor, Gunilla Simes och Barbro Olsson med del av Tunatapeten.
Foto: Maria Karlsson

Nu har ni chansen att åter få bevittna Tunatapeten

BORLÄNGE. Nu har de som missade att se Tunatapeten för två år sedan på Borlänge bibliotek återigen chansen att se 72 kvinnors broderade berättelser. Den har dessutom kompletterats med ytterligare några, så det är totalt 81 berättelser tillverkade av kvinnor från olika delar av världen. – Det här är verkligen folkkonst, alla har fått vara med, från nybörjare till professionella, säger Ingela Thor, en av initiativtagarna.

Tunatapeten ställs den här gången ut i Tuna kyrka och efter högmässan tredje advent är det vernissage.
Gunilla Simes och Ingela Thor driver en keramikverkstad tillsammans i Romme, men de har även arbetat med textil och andra material.
Idén till Tunatapeten fick de efter att ha varit på studiebesök i Värmland för att se pilgrimstapeten, en 40 meter lång broderad bonad som skildrar pilgrimsleden. De reste även till Frankrike för att se Bayeuxtapeten, en berättelse om när Normanderna erövrade England 1066.
– Vi tänkte att vi gör en egen tapet med berättelser. Hur svårt kan det vara! berättar Gunilla.
De samlade till en början 20 kvinnor, det spreds från mun till mun och snart var 80 kvinnor med.

Sonja Blomström har broderat om delar av sitt liv.

Kattis Karlsson Nordqvist, länshemslöjdskonsulent i Dalarna, blev tidigt involverad i projektet som också blev ett integrationsprojekt.
Sonja Blomström har inte varit med tidigare men nu blir hennes berättelse också en del av Tunatapeten.
– Det har varit så roligt så det blir nog en till snart, säger hon.
På hennes duk finns den stora björken på gården med, och hon själv som sitter och fiskar. Det är också hon som kör motorcykel och där finns trädgården som är ett stort intresse.
Kvinnornas berättelser har varierat. Det kan ha varit berättelser om deras liv, deras kulturer och hemländer. Men även annat viktigt, som miljöfrågor, kvinnofrågor eller fredsfrågor.
Tunatapeten har tidigare ställts ut på det stora kulturevenemanget Folk och kultur i Eskilstuna och i Engelbrektskyrkan i Stockholm.
– Det var också roligt när den visades på biblioteket i Borlänge för vi fick höra att det aldrig varit så många besökare på en utställning där, berättar Gunilla.

Slöjdintresset växer och många vill göra något med händerna.

Gunilla Simes, Ingela Thor, Barbro Olsson och Karin Ångström har färdigställt och monterat de nya berättelserna till Tunatapeten.
Efter utställningen i Tuna kyrka hoppas de att Tunatapeten ska få en egen plats och kunna sitta någonstans där alla kan se den.
– Vi tycker den är värd att sitta så många kan se den. Det handlar ju om kvinnokraft och det är synd om den ska ligga nedpackad i en låda, säger Ingela.
Tunatapeten finns även på Facebook.
Ingela och Gunilla har sett vilket sug det finns efter att göra saker tillsammans och berättar om den alldeles nybildade Borlänge hemslöjdsförening.

Tunatapeten har legat nedpackad men visas nu i Tuna kyrka.

Pernilla Norén Wohlin, Karin Ångström, Inger Näslund, Ingela Thor och Gunilla Simes har startat den tillsammans. Första träffen var på Fornby folkhögskola och de kallade den för Slöjdkafé. De tillverkade Tomaskors av granris, klippte snöflingor i silkespapper och gjorde girlanger av gamla tapetprover.
Det kom närmare 40 personer i åldrarna 30-80 år.
– Tanken är att vi ska slöjda tillsammans och dela med oss av våra kunskaper, säger Ingela.
– Och vi ska göra studieresor, arrangera föreläsningar och ha kul tillsammans, tillägger Gunilla.
De är alla överens om att slöjdintresset växer och att många vill göra något med händerna.
– Vi vill både bevara och förnya gammal kunskap, säger Gunilla.
Den som vill vara med och slöjda kan höra av sig till borlangehemslojd@gmail.com

MARIA KARLSSON

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS